уторак, 6. децембар 2022.

Поштовање закона и увођење реда у област плутајућих објеката

Плутајући објекти који су повезани са обалом јесу у ингеренцији Града Београда и на њих се примењује Закон о водама и све градске одлуке које се тичу уређења ове области, објаснио је данас главни урбаниста Марко Стојчић. Коментаришући протест једног дела грађана због објављеног огласа за прикупљање писмених понуда за закуп водног земљишта у јавној својини на територији Београда, који је недавно расписан, Стојчић је оценио да је основни циљ овог конкурса да се обале река уреде.

– Ово уређење тиче се свих грађана Београда, а не само једног дела. Превелик је број плутајућих објеката и они угрожавају нормално функционисање града и визуру на реку. Зато је наша обавеза да се закон поштује и спроводи. У том смислу конкурсом су испоштовани сви акти и правила, међу којима је удаљење од петнаест метара између два плутајућа објекта. Тај сегмент односи се на безбедност људи који долазе на плутајуће објекте, али и других грађана који пролазе туда. Такође, прецизиран је и изглед и на тај начин дошло се до мањег броја плутајућих објеката, односно примереног броја, што у крајњем значи увођење реда у ову област – рекао је Стојчић у изјави за Беоинфо.

Главни урбаниста је подсетио да је плаћање накнаде обавеза према Закону о водама, а тај посао поверен је у овом случају Граду Београду.

– Град Београд, дакле, има обавезу да наплаћује накнаду за заузеће водне површине, а истовремено плаћање накнаде је и обавеза власника плутајућих објеката, што они много годинама уназад не чине – казао је Стојчић.

Он је оценио да ако неко тврди да се велики број грађана противи овом конкурсу, засигурно сто или хиљаду пута више грађана јесте за уређење ове области. Такође, додао је он, примедба да нису одржавани састанци са власницима плутајућих објеката не стоји.

– Конкурс се спроводи у складу са интересима већег броја власника плутајућих објеката. Телефонска линија у Секретаријату за привреду је отворена, а нисмо добијали захтеве за конкретне састанке на којима би се евентуално додатно објаснили услови конкурса. Било је свега неколико питања и то смо разјаснили. Дакле, у читавом поступку ништа није прескочено, а предстоји ред, уговори с Градом за закуп водних површина и коначно плаћање обавеза. Град ће, с друге стране, у потпуности испунити своје обавезе, као што је уређење Савског кеја, у складу са конкурсом који се тренутно односи само на тај део обале, и легалне прикључке за комуналну инфраструктуру – истакао је Стојчић.

Он је на крају нагласио и да конкурсом нису разрађена такозвана „привезишта” за чамце, али да су за будућа времена на Савском кеју планиране две позиције за привезивање чамаца. Пре тога Град ће изградити својеврсни понтон, који би служио тој намени. Ова област такође ће бити уређена, најавио је главни урбаниста.

Напомена: Видео-изјаву главног урбанисте можете преузети са следећег линка

https://wetransfer.com/downloads/e08c10f84091cde047cb2e193bce1d4520221206085326/76b63e99e08169bb1b2abceca9c9593020221206085327/7017ad