уторак, 6. децембар 2022.

Едукативно предавање о значају ХПВ вакцине

Комисија за родну равноправност председника градске општине Звездара, у оквиру кампање „16 дана активизма против насиља над женама”, учествовала је у организацији едукативног предавања о значају ХПВ вакцине, које је одржано у Основној школи „Павле Савић”.

Према доступним подацима, у Србији је током 2020. године од рака грлића материце оболело 1.087 жена, док су битку са овом болешћу изгубиле 453 жене, што нас поставља на високо четврто место у Европи по броју оболелих, а треће по броју умрлих жена.

Сваког дана четири жене оболе и једна умре од рака грлића материце, болести која се може превентирати применом вакцине која је доступна свима.

У 99,7 одсто случајева главни узрочник је инфекција ХПВ-ом (хуманим папилома вирусом). ХПВ вакцина штити од најчешћих типова ХП вируса, и према речима имунолога ефикасна је и безбедна и штити од већине карцинома узрокованих ХПВ-ом, као и од гениталних кондилома (брадавица).

Уз интерактивни приступ којим је обухваћено предавање, одговарање на питања, али и дељење сопствених искустава учесника, присутни су имали прилику да се упознају са добробитима вакцине, начином примене, бројем потребних доза за потпуну имунизацију, очекиваним резултатима и клиничким испитивањима земаља које ову врсту имунизације спроводе од 2006. године.

Примаријус др Ивана Беговић Лазаревић истакла је изузетну важност подизања свести о узрочницима карцинома грлића материце код жена, али и узрочницима различитих врста карцинома којима су подложни мушкарци, а који се могу превентирати ХПВ вакцином и редовним прегледима, наводи се у саопштењу ове градске општине.