понедељак, 29. мај 2023.

Обележавање Светског дана без дувана

Светска здравствена организација, заједно са земљама чланицама, обележава 31. мај као Светски дан без дувана. Тема овогодишње глобалне кампање је „Гајимо храну, а не дуван”, која за циљ има истицање дугорочне важности узгоја одрживих и хранљивих пољопривредних култура уместо дувана, што у актуелном и веома сложеном тренутку за нашу планету и друштво посебно добија на значају.

Пушење се, као узрок смрти, повезује са око 7,2 милиона смртних исхода у свету годишње. Дуван убија приближно половину својих корисника, односећи тако више живота него сида, маларија и туберкулоза заједно.

Тим поводом, Служба за поливалентну патронажу позива грађане да од 7.30 до 10 часова у „Кутку здравља” (Устаничка улица 16, у холу код лабораторије) обаве прегледе и да се информишу о овој теми. Заинтересовани ће моћи да провере степен никотинске зависности „fagerstrom” тестом, да допуне сазнања о штетности дуванског дима, а на изложбеном штанду делиће се промотивни материјал „Ваш водич за одвикавање од пушења”.

„Гајимо храну, а не дуван” биће тема креативних радионица у школама „Радомир Путник”, „Војвода Степа”, „Вук Караџић”, „Ђура Даничић” и „Веселин Маслеша”, саопштио је Дом здравља „Вождовац”.