петак, 2. јун 2023.

У априлу четрдесет одсто више страних туриста

Према подацима Секретаријата за управу, Сектора статистике Града Београда, 111.942 туриста су у априлу посетила Београд, од чега је скоро 100.000 страних гостију, што је за четрдесет одсто више у односу на април прошле године. Међу најбројнијим туристима у априлу били су Руси, Турци, затим гости из Босне и Херцеговине, Хрватске и Немачке, док највећи пораст у броју долазака бележе гости из Грчке и Кине.

Од укупно 349.907 гостију, који су од почетка године посетили наш град, 291.351 гост је из иностранства, што је за 44 одсто више у односу на исти период 2022. године. Укупан број регистрованих ноћења у нашој престоници од почетка године достигао је скоро милион, од чега су 807.773 ноћења остварили страни гости (34 одсто више).

– Статистички подаци кореспондирају са пословним и промотивним активностима наше земље на страним тржиштима, а очекујемо још боље резултате у летњој сезони. Овоме изузетно доприносе нови успостављени директни летови наше националне авио-компаније „Ер Србија” која Београд и Србију чини доступнијом дестинацијом туристима из читавог света – рекао је Миодраг Поповић, директор Туристичке организације Београда.