субота, 3. јун 2023.

Градоначелник Шапић на манифестацији „Олимпијски дан”

Градоначелник Београда Александар Шапић присуствовао је данас манифестацији „Олимпијски дан”, која се традиционално одржава у „Хајд парку”, али се такође организује и у свим земљама света. Повод је обележавање рођендана Међународног олимпијског комитета, а основни циљеви догађаја су промовисање олимпијских вредности и здравог начина живљења, подстицање на физичку активност у природи, као и популаризација олимпијског покрета и филозофије олимпијског духа.

– Овде сам био више као припадник велике олимпијске породице него као градоначелник. Једном када постанете део те спортске, олимпијске породице, тако је док сте живи. Задовољство ми је било да будем с децом, разговарао сам и са старим, драгим пријатељима, бившим и актуелним спортистима свих генерација, тако да сам доживео свој долазак овде као у породицу која чува и негује олимпијски дух и вредности – рекао је за Беоинфо Шапић.

Овогодишњи „Олимпијски дан” организује се и у сусрет Трећим европским играма, које ће се одржати ове године у Кракову у Пољској од 21. јуна до 2. јула. На овом такмичењу, нашу земљу представљаће респектабилни тим од 85 спортиста, који ће се надметати у 15 спортских дисциплина.

– „Олимпијски дан” треба да нам буде подсетник да заједничка физичка активност унапређује квалитет наших живота. Изванредна је и прилика да проведемо дан у природи, у друштву породице и драгих пријатеља, активно ангажовани у физичким активностима. Наша велика радост и понос леже у томе што из године у годину инспиришемо многе породице да се прикључе породичној трци, чиме подстичемо усвајање здравих животних навика – изјавио је Божидар Маљковић, председник Олимпијског комитета Србије.

На манифестацији одржаној у београдском „Хајд парку” организоване су трке за децу до четири, осам и 12 година, трка за особе са инвалидитетом, трка задовољства на 3.800 метара, као и породична и штафетна трка. Промовисана је и мобилна апликација за вежбање „TreninGO” Олимпијског комитета Србије, прва спортска апликација за самостално вежбање на нашим просторима која се бесплатно може преузети из „Аpp store-a”, као и „Google play-a”. 

Улога промотера ове године припала је Тијани Богдановић, репрезентативки Србије у тaеквонду и освајачици две олимпијске медаље, и Ивани Анђушић Максимовић, репрезентативки Србије у стрељаштву, освајачици 100. олимпијске медаље за нашу земљу, а присутни су били и Александар Кукољ, репрезентативац Србије у џуду, вицешампион света из 2021. године и првак Европе из 2017. године, и Милица Мандић (Ђуричић), двострука олимпијска шампионка у таеквонду.

Наредне Летње олимпијске игре одржаће се у Паризу 2024. године. „Олимпијски дан” уприличен је по 29. пут.

 

Напомена: Видео-материјал може се преузети са следећег линка

https://wetransfer.com/downloads/03e6b8161e066aa734015885aa0e4e6620230603111220/5477ddc49c417a45dbaf1498cbb2631620230603111220/277dfa