петак, 9. јун 2023.

Тематски вођени обилазак Новог гробља

Сваке године, крајем маја и почетком јуна, Удружење културно значајних гробаља Европе (Association of Significant Cemeteries in Europe – ASCE) организује Седмицу откривања европских гробаља, са циљем да подстакне грађане да разумеју вредности, уметничке домете и разноврсност културно-историјског наслеђа сачуваног на гробљима. Ново гробље ће се и ове године укључити у ову манифестацију организовањем два бесплатна вођена тематска обиласка Новог гробља, која су претходних неколико година изазвала највеће интересовање наших суграђана, најављено је из Јавног комуналног предузећа „Погребне услуге”.

Након прошлонедељног вођеног обиласка Новог гробља са темом „Трагом истакнутих војсковођа и хероја Првог светског рата сахрањених на Новом гробљу у Београду”, 11. јуна у 11 сати биће организована још једна шетња кроз историју „Велики људи широке душе – Прича о задужбинарима и добротворима”.

Шетњом алејама Новог гробља заинтересовани грађани ће моћи да чују приче о некадашњим способним трговцима, моћним индустријалцима, политичарима, официрима, али и обичним грађанима, скромним занатлијама и земљорадницима. Биће речи о људима који су доброчинство у виду финансијске потпоре научним институцијама, културним и образовним установама сматрали својом моралном и патриотском обавезом.

Обилазак траје 120 минута, место окупљања је на платоу код главне капије Новог гробља (Рузвелтова 50) у 11 часова. Прича и води др Виолета Обреновић, историчарка уметности. Обиласци су бесплатни, а пријаве нису потребне, наводи се у саопштењу.