среда, 29. новембар 2023.

Шапић: Челници градова и општина имају велику одговорност да служе грађанима

Председник Привременог органа Града Београда Александар Шапић обратио се данас учесницима 51. Скупштине Сталне конференције градова и општина и том приликом указао на важност посла који обављају челници локалних самоуправа реагујући на свакодневне изазове. 

– Више од деценије водио сам једну од најмногољуднијих општина у Србији и знам колико је ваш, односно наш посао тежак и одговоран и колико захтева свакодневни ангажман. Када водите министарство, то је као да управљате бродом, а водити град или општину јесте као да држите волан од аутомобила у рукама јер у сваком моменту морате да будете спремни да реагујете одговарајући на дневне изазове – рекао је Шапић на Скупштини која се одржава у „Сава центру”. 

Председник Привременог органа је гостима из других градова и општина пожелео пријатан боравак у Београду, те успешан и квалитетан рад. 

– Најважније је да размењујемо искуства и знања и да се међусобно помажемо, јер исти хлеб једемо. Не смемо никада да заборавимо чињеницу да сваки Србин и грађанин Србије, сваки грађанин било којег града или општине на чијем сте ви челу, први контакт и комуникацију које има са државом остварује преко нас. Зато имамо огромну одговорност да наш посао радимо на најбољи могући начин и да служимо народу и грађанима, због чега и јесмо ту – навео је Шапић. 

Председник СКГО-а Горан Цветановић присутнима је пожелео добродошлицу на 51. Скупштину СКГО-а, те истакао да је овај догађај најважније и највеће окупљање локалних самоуправа у Србији. Ова скупштина, додао је, одржава се у години важног јубилеја – седамдесет година од оснивања Сталне конференције градова и општина. 

Државна секретарка у Министарству државне управе и локалне самоуправе Маја Мачужић Пузић је честитала седам деценија година рада и подсетила да је у том временском периоду урађено много развојних пројеката и стратешких планова, те да је било визионарског приступа унапређењу и функционисању локалне самоуправе. 

– Данас је прилика да се осврнемо на кључне резултате, али и да разговарамо о будућности и даљем напретку наших локалних самоуправа. Сваке године награђујемо локалне самоуправе које су се истакле у четири области: ефикасност и делотворност, транспарентност, одговорност и владавина права, равноправност и антидискриминација. Најбољи добијају новчане награде, а Стална конференција градова и општина их награђује опремом којом ће унапредити своје функционисање на корист свих грађана – рекла је она. 

Напомена: Видео-материјал са догађаја може се преузети са линка:

https://we.tl/t-UHDiC1XJiB