Обавештење о упису деце у први разред основне школе

Упис у први разред основне школе обавиће се у периоду од 1. априла до 31. маја 2023. године.

Право на упис у основну школу стекла су деца рођена 2016. године и деца која су рођена у јануару и фебруару 2017. године.

Процес уписа се већински обавља електронски, стога је неопходно да се родитељи пре свега регистрију на сајт еУправе. Након тога ће бити у могућности да закажу термин за тестирање детета у одабраној школи. Заказивање термина за тестирање преко еУправе омогућено је од 20. марта 2023. годинe.

Такође, заказивање је могуће обавити и лично у основној школи.

Родитељи малишана нису у обавези да доносе потребна документа у штампаном облику, већ ће их школа прибавити електронски по службеној дужност. Документа која школа набавља по службеној дужности су:
1.    Извод детета из матичне књиге рођених
2.    Уверење о пребивалишту
3.    Уверење о завршеном обавезном припремном предшколском програму
4.    Потврда лекара о извршеном лекарском прегледу

Уколико је лекарски преглед урађен у приватној лекарској установи или у војној здравственој установи потребно је да се потврда достави лично школи.
Препорука школа је да на заказани термин за тестирање детета родитељи понесу копију извода из матичне књиге рођених.

Родитељи који желе да школске 2023/24. године у први разред упишу децу рођену од 1. марта до 31. августа 2017. године достављају школи писани захтев и копију извода из матичне књиге рођених. Провера спремности деце за боравак у колективу и похађање наставе обављаће се у јуну 2023. године.

Ове године очекује се упис око 16000 београдских ђака првака, на територији 17 градских општина.