петак, 20. септембар 2019.

Подршка деци из осетљивих група

У три београдске предшколске установе, на општинама Чукарица, Вождовац и Палилула, почеће имплементација Пројекта инклузивног предшколског васпитања и образовања за шта је Светска банка издвојила око 18 милиона динара, изјавио је подсекретар Секретаријата за образовање и дечју заштиту Игор Раичевић.

Развој инклузивног предшколског образовања у београдским вртићима део је ширег пројекта Министарста просвете, науке и технолошког развоја који ће се спроводити на територији целе Србије.

Раичевић је данас у име Града Београда са министром Младеном Шарћевићем потписао Уговор о гранту који ће омогућити да ове три установе унапреде рад са осетљивим категоријама деце у предшколском периоду.

–Претходних година Град Београд је уложио огроман напор у повећање капацитета у београдским вртићима у чему је успех итекако видљив, будући да смо достигли обухват деце од 72 одсто. Све то време, ипак, нисмо запоставили ни унапређење квалитета рада са децом и овакви пројекти су од великог значаја у томе – рекао је Раичевић за Беоинфо.

Министар Шарчевић је поручио да је овај пројекат веома битан за развој предшкослког образовања и васпитања.

–Даље морамо да наставимо већим корацима и средства Светске банке нам омогућавају да процесе реформе убрзамо– рекао је Шарчевић обраћајући се скупу који је окупио све учеснике пројекта у Србији.

Директор Светске банке у Србији Стивен Ндегва истакао је да инвестирање у децу у овом узрасту доноси много веће резултате него када се то касније уради.

–Овај пројекат ће помоћи деци на свим друштвеним лествицама иако је најзначајнији за децу из осетљивих категорија – рекао је Ндегва.
Пројекат „Инклузивно предшколско образовање и васпитање” је покренуло Министарство просвете, науке и технолошког развоја уз подршку Светске банке.

Пројекат има за циљ унапређење доступности, квалитета и услова предшколског васпитања и образовања за свако дете од његовог рођења до 6,5 година, а наочито за децу из друштвено осетљивих група.