уторак, 15. октобар 2019.

Вечерас у Дому омладине почиње „Грин фест”

Међународни фестивал зелене културе „Грин фест”, десети по реду”, одржаће се од 15. до 18. октобра у Дому омладине Београда, под слоганом „Промени игру! Будућност је на Земљи!”. И ове године на фестивалу ће бити приказани филмови награђени на најпрестижнијим филмским фестивалима, уз панел-дискусије и предавања стручњака из Србије и света, изложбе и иновације, „Базар без отпада” на којем ће се представити домаћи „зелени предузетници”, као и 44 филма у категорији кратког и средњег метра из целог света.

„Грин фест” ће свечано бити отворен вечерас у 20 часова дугометражним филмом „Велики зелени зид”, који је имао светску премијеру на недавно завршеном Венецијанском филмском фестивалу. Главни фокус филма је на акцији 11 афричких нација да засаде појас од 8.000 километара вегетације у Сахелу – области испод пустиње Сахара.

Филм „Постање 2.0” биће приказан у среду, 16. октобра, у 18 часова, а након тога следи филм „Узалуд протраћено: Прича о бацању хране” (у 20 часова). 
У четвртак, 17. октобра, од 18 часова на програму је филм „Зелена лаж”, као и филм „Рино долари”, који почиње у 20 часова. 

Последњег дана фестивала, посетиоци ће моћи да погледају филм „Kако појести Ускршње острво”, а фестивал ће бити затворен доделом награда фестивала и новим филмом у продукцији Леонарда Дикаприја „Море сенки” у петак, 18. октобра, у 20 часова. Сваког дана фестивала, у 12 часова на програму је филм „2040”, који је премијерно приказан на овогодишњем фестивалу „Берлинале”, а који разматра веома реалне могућности да људска цивилизација може да преокрене глобално загревање и тим процесом унапреди животе свих живих бића.

Сви дугометражни филмови ће се и ове године такмичити за награду публике, а гласање ће се вршити путем званичне презентације фестивала.
Улазнице за филмове који се приказују у Великој сали Дома омладине Београда могу се купити искључиво на благајни Ticket Vision-a, која се налази у склопу Дома омладине Београда у Дечанској 1, по цени од 200 динара за појединачне и 150 динара за групне посете.

„Грин фест” је познат и по филмовима кратког и средњег метра који ће бити приказивани у Сали  Kлуб Дома омладине Београда. Укупно 44 филма из пет категорија се бори за награде. Улаз на филмове програма кратког и средњег метра је бесплатан.


„Грин фест” се одржава уз помоћ Министарства заштите животне средине, Града Београда – Секретаријата за заштиту животне средине, Амбасаде Француске и Француског института, Фондације „Хајнрих Бел”, као и уз подршку многобројних партнера и пријатеља.