среда, 16. октобар 2019.

Положај слепих и слабовидих знатно побољшан у Београду

Градска секретарка за социјалну заштиту Наташа Станисављевић посетила је данас Градску организацију слепих Београда поводом обележавања Међународног дана слепих. Она је отворила такмичење у оријентацији са белим штаповима и разговарала са члановима организације о изазовима са којима се сусрећу, али и о услугама које Град Београд пружа. 

Догађају су присуствовали подсекретар за саобраћај Ненад Матић и председник Градске организације слепих Београда Никола Ђорђевић. 
Станисављевићева је истакла да је Секретаријат за социјалну заштиту путем јавних конкурса за финансирање програма Градској организацији слепих Беорада у претходне четири године определио више од 17 милиона динара.

– У циљу олакшаног кретања слепих и слабовидих особа на територији града, Секретаријат за саобраћај извршио је озвучење 34 пешачка прелаза и поставио 77 звучних сигнала, а обезбеђено је и 510 звучних уређаја на 67 раскрсница у Београду – рекла је градска секретарка за социјалну заштиту.

Она је нагласила и да је у граду укупно 11,5 километара тактилних трака, као и да је Град Београд финансирао израду пројектне документације за изградњу полигона за самостално кретање слепих и слабовидих ученика, површине 900 метара квадратних у школи „Вељко Рамадановић” у Земуну.

– Посебно смо поносни на полигон за самостално кретање, који је јединствен у нашој земљи и вероватно у региону. Веома је модеран и ученици ове школе моћи ће да савладају и науче брзо сналажење и оријентисање – рекла је Станисављевићева и додала да су ово кораци које је град предузео како би био отворен за све.

Говорећи о променама и новинама које су уведене за слепе и слабовиде особе у Београду, градска секретарка је истакла са поносом да је њихов положај значајно унапређен. 

– Побољшање квалитета живота јачањем самопоштовања, оспособљавање за самосталан живот, запошљавање и остваривање различитих права, приоритетни су циљеви Градске организације слепих Београда, која броји више од две хиљаде чланова – рекла је она и подсетила да је овај секретаријат увео и услуге персоналних асистената и личних пратилаца. 

Станисављевићева је навела да заједничким снагама и подршком може да се учини да Београд буде град једнаких шанси у којем сваки појединац може да развија своје могућности. 

– Пружамо подршку и то чинимо конкретним примерима. Очекујемо и предлоге шта је то потребно у граду да се промени у наредном периоду – рекла је она и додала да Београд постаје инклузиван град у коме су покренуте услуге социјалне заштите које положај слепих и слабовидих, али и свих особа са инвалидитетом подиже на виши ниво.

Матић је најавио да ће сви семафори у Београду бити промењени, али да није сигурно колико ће тај процес трајати због обимности посла, те да ће тиме број семафора са звучном сигнализацијом бити повећан.

– Секретаријат за саобраћај ће увек бити на располагању Градској организацији слепих Београда и за све предлоге и будуће пројекте заједно ћемо се консултовати. Разговарали смо о актуелним проблемима, препознали смо неке потребе и већ нашли начине да их решимо – рекао је Матић. 

Никола Ђорђевић, председник Градске организације слепих Београда, оценио је да је Дан белог штапа веома значајан за слепе како у Београду тако и у читавој земљи, па и шире, јер се обележава у већини земаља у свету. 

– Тог дана успевамо да привучемо већу пажњу јавности, са акцентом на то шта је потребно да се уради у наредном периоду, али и да се сумирају резултати. У Београду је постављено 510 звучних сигнала и урађене су тактилне стазе на саобраћајницама које су реновиране, а наша сугестија је да се ради и на пројекту најаве аутобуса који долазе на одређено стајалиште, од чега би корист имали не само слепи већ и старији суграђани, људи са тренутним проблемом са видом или напросто они са мањком пажње – навео је Ђорђевић. 

Он је додао да би овај систем био веома користан, а уједно би представљао висок стандард развоја, који је редак чак и у Европи.