субота, 9. новембар 2019.

Услуга „Предах смештај” и за одрасле кориснике

Секретаријат за социјалну заштиту прати и адекватно одговара на потребе особа са сметњама у развоју и њихових породица, те је анализирајући потребе корисника, а у сарадњи са удружењима родитеља, иницирао измену прописа, како би се коришћење услуге „Предах смештај” омогућило и корисницима старијим од 26 година.

– Град Београд сматра значајним развијање дневних услуга социјалне заштите јер су то услуге које пружају подршку породици и омогућавају останак корисника у породичном окружењу. Једна од таквих услуга је и „Предах смештај”. Одрасли корисници који имају потребе за овом услугом неправедно су били ускраћени, али изменом Правилника о ближим условима и стандардима за пружање услуга социјалне заштите омогућиће да одрасли корисници са инвалидитетом, од навршених 26 до навршених 65 година, користе услугу „Предах смештај”. Предлог ове одлуке наћи ће се пред одборницима Скупштине Града Београда на наредној седници. Сврха „Предах смештаја” јесте привремени и повремени смештај деце и младих са сметњама у развоју који се обезбеђује као дневни, викенд или вишедневни смештај. Услугу просечно на месечном нивоу користи 20 корисника. На овај начин пружа се подршка детету и одраслом кориснику, али и њиховим породицама у одржавању и побољшању квалитета живота – истакла је Наташа Станисављевић за Беоинфо. 

Она је подсетила да се услуга „Предах смештај” пружа у оквиру Центра за смештај и дневни боравак деце и омладине са сметњама у развоју, установе која у свом саставу има мрежу од 15 дневних боравака за децу и омладину са сметњама у развоју. Пружа се најдуже 45 дана у току календарске године, с тим да може трајати најдуже 20 дана у континуитету, и то деци и младима са сметњама у развоју узраста од пет до навршених 26 година живота. Када се пропис буде изменио, исто ће важити и за одрасле од навршених 26 до навршених 65 година живота и то: са интелектуалним сметњама у развоју, односно тешкоћама, са вишеструким сметњама у развоју, укључујући аутизам, са сензорним сметњама, односно тешкоћама, и са телесним сметњама, односно тешкоћама, прецизирала је Наташа Станисављевић.