понедељак, 11. новембар 2019.

Градоначелник Радојичић одао почаст браниоцима Београда у Првом светском рату

Градоначелник проф. др Зоран Радојичић положио је данас венац на Спомен-костурницу бранилаца Београда поводом Дана примирја у Првом светском рату.

– Тачно пре 101 годину и неколико минута (11. новембра у 11 сати) објављена је вест да је Велики рат завршен. То је изузетно важан датум за грађане Србије и Београда. Наши јунаци – родољуби дали су допринос против мрачне силе, која је тада преплавила Европу и свет, и немерљив допринос за нашу слободу – истакао је први човек српске престонице.

Радојичић је поручио да је изузетно важно да се сећамо тих дана и тих жртава.

– Ово су часови историје који никада нису сувишни. Млађе генерације позивамо да се сећају тих дана, тренутака и жртава, како се они не би поновили. Веома је важно сетити се и наших савезника који су дали допринос нашој слободи и глобалној борби против тог зла, али је такође важно да се сетимо и опростимо људима против којих смо се борили. Све је то битно за будућност нових генерација, како се овакве ствари више не би поновиле – закључио је градоначелник Радојичић.

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјaлна питања Зоран Ђорђевић истакао је да је рат највеће зло и додао да је управо такав био Први светски рат.

– Велики рат је био највеће зло које је задесило Европу и свет, у коме је мобилисано 70 милиона људи. Рат је овековечен великим губицима и ратним злочинима. Србија није изостала са својим губицима у том рату, јер је дала између 1,1 и 1,3 милиона људи, односно једну трећину тадашње популације – указао је министар Ђорђевић.

Свечаној државној церемонији, у организацији владиног Одбора за неговање традиција ослободилачких ратова Србије, а у сарадњи са Министарством одбране Републике Србије, присуствовао је амбасадор Руске Федерације у Београду Александар Боцан Харченко, амбасадор Сједињених Америчких Држава у Србији Ентони Годфри и представници дипломатског кора земаља учесница у Великом рату. Такође су били и представници Војске Србије, војски савезника у Првом светском рату, као и представници удружења која гаје сећање на ослободилачке ратове Србије.