петак, 15. новембар 2019.

Инвестиционо одржавање зграда средствима из буџета општине

На основу одлуке, коју је градска скупштина усвојила на последњој седници, омогућено је да се убудуће средствима из буџета максимално до 90 одсто финансира инвестиционо одржавање зграда. Одлука о бесповратном суфинансирању врло је прецизна у смислу како се конкурише, а општине ће донети правилнике у складу са њом, изјавио је за РТС помоћник градоначелника Андреја Младеновић.

– Градске општине ће обезбеђивати до 90 одсто средстава, а скупштина станара, односно стамбена заједница десет одсто – прецизирао је Младеновић.
Кад је реч о врсти радова на зградама, Младеновић је додао да није само естетски моменат битан, већ и безбедност и енергетска ефикасност стамбених објеката. Он је напоменуо и да није реч о редовном одржавању, већ о инвестиционим улагањима која ће унапредити својства зграда.  Идеја је да се у општинским буџетима обезбеди потребан новац. 

Како је Младеновић прецизирао, у односу на измене Статута Града Београда одређена финансијска средства су сада остала општинама и оне више не морају да финансирају неке послове које су досада финансирале. На тај начин одређена средства моћи ће да прерасподеле за инвестиционо одржавање зграда. 

– Према одлуци коју је градска скупштина усвојила, општине ће расписати конкурсе за одређене блокове док скупштине станара треба да припреме техничку документацију и све оно што конкурс буде предвиђао. Градске општине ће проценити да ли ће то бити само фасаде или и нека друга инвестициона одржавања. Наша је сугестија да скупштине станара почну да припремају своју техничку документацију и да указују општинама да постоји интересовање да би они за те блоковске целине и расписали конкурсе и да на тај начин што пре уђемо у реализацију – рекао је Младеновић.

Он је додао да су олуком утврђени критеријуми који доносе бодове, степен оштећења зграде, да ли се обновом задовољава јавни интерес, да ли је зграда под заштитом државе, колико је учешће станара. 

 – Најважније је да је убудуће могуће финансирати санацију зграде средствима из буџета, а ефекти ће зависити од заинтересованости грађана, али и од спремности општина да за ове намене обезбеде средства – поручио је Младеновић.