понедељак, 9. децембар 2019.

Откривен споменик архитекти Николају Краснову у парку Мали Ташмајдан

Заменик градоначелника Горан Весић, министар кулутре и информисања Владан Вукосављевић и амбасадор Руске Федерације у Београду Александар Боцан-Харченко открили су данас споменик истакнутом руском архитекти Николају Краснову. 

У парку Мали Ташмајдан, догађају су присуствовали помоћник градоначелника Београда Андреја Младеновић, главни градски урбаниста Марко Стојчић, градски секретар за културу Иван Карл, председник Хералдичког клуба Драгомир Ацовић, представници Града Београда и Општне Врачар, као и потомци Николаја Краснова. 

Андреја Младеновић је истакао да се данашњим даном враћа дуг великом човеку, архитекти и уметнику, а у склопу обележавања 80 година од смрти Николаја Краснова.  

Он је подсетио да се откривањем споменика заокружује процес започет 2015. године, када је Николај Краснов добио улицу у Београду и откривена плоча са његовим именом. 

– Хвала му на свему што је учинио за наш град, али хвала и другим Русима који су после Октобарске револуције дошли у Београд и дали свој допринос да наша престоница изгледа лепше и боље. Прошло је, такође, 100 година од доласка руских миграната у главни град Србије и данашње откривање споменика архитекти Краснову је на симболичан начин посвећен свима њима, а представља и осврт на сце што су урадили за нашу земљу и народ – указао је Младеновић. 

Амбасадор Боцан-Харченко захвалио је руководству Републике Србије и Града Београда на реализацији овог пројекта, како је истакао пројекта сећања на изванредног архитекту. 

– Наслеђе Николаја Краснова у Русији и Србији је значајна карика која додатно повезује наша два народа и државе у пријатељству, братству и заједничкој сарадњи. Немогуће је замислити изглед Београда без стваралаштва Николаја Краснова, који је у Србији пронашао своју другу отаџбину – указао је Боцан-Харченко. 

Он је додао да је Краснов, као и многи Руси који су дошли у Србју, дао своју снагу, вештину, умеће и стваралаштво. 

– Он је велики и снажан човек, јер само такав човек је после најтежих догађаја у Русији – првој отаџбини, успео да сачува стваралачки дух и у другој отаџбини – закључио је амбасадор. 

Драгомир Ацовић је подсетио да је Николај Краснов када је стигао у Србију и Београд иза себе имао блиставу стручну каријеру са звањем архитекте царског двора и статус академика. 

– Прошло је 80 година откако Николај Краснов не хода међу нама, а ми још ходамо са њим и међу његовим делима. Београд који ми познајемо део је и Красновљевог дара нама – закључио је Ацовић. 

Споменик је дело аутора Небојшe Савовићa Несa и налази се прекопута зграде Архива Србије, који је изграђен према пројекту Николаја Краснова.