понедељак, 9. децембар 2019.

Кривична пријава због скрнављења споменика

ЈП „Београдска тврђава” поднело је кривичну пријаву против Н.Н. лица због уништавања споменика културе на простору Београдске тврђаве, уз уверење да ће починиоци бити пронађени и санкционисани, саопштено је из овог јавног предузећа. 

Исписивање графита на Гробници народних хероја на Калемегдану, која је проглашена за споменик културе, представља уништавање културног добра, а графити ће у што краћем року бити скинути са једног од најважнијих споменика на Београдској тврђави. 

Гранитне плоче којим су обложена гробна места Ђуре Ђаковића (1886–1929), Ивана Милутиновића (1901–1944) и Иве Лоле Рибара (1916–1943) донета су за градилишта Храма Светог Саве, а попрсја су рад вајара Стевана Боднарова из 1949. године.

Моша Пијаде (1890–1957) је такође сахрањен ту, а његова биста је рад вајара Славољуба Станковића.

Одлуком Скупштине Града Београда, Гробница народних хероја, подигнута 1948. године, проглашена је за споменик културе 1983. године.
ЈП „Београдска тврђава” континуирано ради на сређивању, конзервацији и рестаурацији свих делова тврђаве како би се осигурала безбедност, доступност свих њених делова и посетиоцима омогућило уживање у њеним лепотама. 

Споменици на Београдској тврђави чувају сећање на њену дугу и бурну историју и зато из овог предузећа апелују на све посетиоце да не скрнаве споменике културе и не уништавају културно наслеђе Београдске тврђаве и града Београда.