понедељак, 9. децембар 2019.

Одржана пројекција филма о животу и делу Николаја Краснова

Пројекција документарног филма о животу и делу руског архитекте Николаја Краснова под називом „Од дужности и заклетве не одступај” одржана је данас у Омладинском позоришту „Дадов” .

Помоћник градоначелника Андреја Младеновић је истакао да се данас на 80. годишњицу од смрти Николаја Краснова обележава на један посебан начин све оно што је везано за његово дело.

– Ово је година јубилеја – 100 година како су руски мигранти дошли у нашу земљу, те је ова година право време да се бар мало одужимо за све оно што су они учинили за нас. Пре свега, не би требало заборавити колико су нам помогли да превазиђемо послератне године. Српском народу и Србији било је потребно да са одређеним бројем квалитетних и образованих људи допуни и попуни оно што је изгубила у Великом рату – казао је Младеновић и додао да су управо руски мигранти били ти који су својим несебичним давањем, прихватањем нове земље и љубављу према српском народу и Србији дали један велики допринос кога се данас са великим поштовањем сећамо.

Он је нагласио значај који и данас њихова улога представља за поколења, али и везу коју су они успоставили између руског и српског народа која је све јача.

– Николај Краснов је неко ко може да буде прави пример и репрезент оног што је остало иза руске миграције, која је пре 100 година дошла овде. На нама је да их не заборавимо и да им се сваки дан одужујемо следећи оно што су они оставили радећи и живећи овде. Приказ документарног филма приређеног од руских аутора у част овом великом архитекти јесте начин да се одужимо за све добро што је урадио за Београд и Србију – рекао је помоћник градоначелника.

Градски секретар за културу Иван Карл истакао је овом приликом да је данас значајан дан за Град Београд, као и његову прошлост и будућност.

– Одужили смо се Николају Краснову коме је Србија била друга отаџбина а Београд велика инспирација. Поред улице и спомен-плоче, овај велики архитекта сада има и споменик на малом Ташмајдану прекопута зграде Државног архива, коју је управо он пројектовао. Филм, изложба и драмски приказ у Старом двору уследили су након откривања споменика Николају Краснову – рекао је Иван Карл и позвао све да погледају филм како би боље упознали човека који је променио лице Београда.

Директор Виба филма Филип Кудрјашов захвалио је што је овај филм приказан у Београду и нагласио да је да његова премијера била на Мартовском фестивалу, те да је од посебног значаја што се приказује на данашњи дан.

Пројекција филма представља део програма откривања споменика овом великом архитекти на којој су присуствовали и његов праунук Сем Смол заједно са супругом и директор Омладинског позоришта „Дадов” Владимир Мијовић.