понедељак, 9. децембар 2019.

Радојичић: Сва деца у Београду морају имати једнаке услове за правилан развој

Градоначелник Београда проф. др Зоран Радојичић отворио је данас у Старом двору традиционалну манифестацију Прихватилишта за децу поводом наградног конкурса „Снежна чаролија”. 

Догађају је присуствовала градска секретарка за социјалну заштиту Наташа Станисављевић и директорка Прихватилишта за децу Данијела Стајковић. 
Градоначелник је изразио задовољство чињеницом да је домаћин овом догађају у Старом двору, рекавши да присуство деце у Градској кући доноси посебну енергију. 

– Неколико пута сам имао прилику да посетим и угостим малишане из Прихватилишта, а последњи пут смо се видели управо у Старом двору када су имали прилику да упознају ово здање. Од велике је важности да деци из Прихватилишта будемо подршка и помоћ у сваком тренутку. На конкурсу је учествовало 700 деце која су послала своја мала уметничка дела у виду маски, писама Деда Мразу и новогодишњих честитки, којa су у данашње време помало палa у заборав. Због тога ми је изузетно драго што су нас подсетили на тај лепи обичај – рекао је Радојичић.

Градоначелник је рекао да данашњи образовни систем не истиче у довољној мери колико је важно помоћи другоме и колико подршка значи. Он је истакао би да сва деца у Београду требало да имају једнаке услове за правилан развој.

– Човек не може да буде срећан уколико не помаже другима и порука овог догађаја је управо да су помоћ и подршка потребни свима. У том смислу, верујем да ће читаво друштво наставити да помаже децу из Прихватилишта, у којем тренутно борави 28 малишана. Град Београд и Секретаријат за социјалну заштиту ће наставити да воде одговорну социјалну политику. Прихватилиште сада има нову зграду, а деца одговарајуће услове за боравак. Ипак, сигуран сам да и даље постоји простор за напредак и да можемо још много да урадимо. Желимо да се деца из Прихватилишта осећају што боље и имају што мање проблема, а када проблеми већ постоје, желимо да знају да смо ту за њих – поручио је Радојичић.

Директорка Прихватилишта за децу Данијела Стајковић је подсетила да деца након отварања нове зграде Прихватилишпта коначно имају адекватне услове за боравак. 

– Током претходних девет месеци, од када је отворена нова зграда Прихватилишта, још се навикавамо на све што смо добили захваљујући Граду Београду и Секретаријату за социјалну заштиту. У данашње време је права привилегија имати могућност за збрињавање сваког детета којем је помоћ и подршка у кризној ситуацији привремено потребна. Озбиљан тим људи води рачуна о деци током 24 сата и на одговоран начин приступа решавању проблема. Једно од првих правила у пружању помоћи деци јесте да се обезбеди безбедно окружење – рекла је Данијела Стајковић и захвалила Граду Београду што је обезбедио услове за несметан рад Прихватилишта.

У конкурсу под називом „Снежна чаролија” учествовали су малишани из вртића, основних школа, деца из Дома, као и деца из Прихватилишта. Сви радови су били на аукцији у Старом двору. Најбољи радови у категорији Најлепши украс, Најлепша маска, Најлепше писмо Деда Мразу и Најлепша честитка су награђени. Сва деца су добила диплому јер су учестовала у „Снежној чаролији”.

Догађају су присуствовале и личности из јавног живота попут Тијане Сретковић, Даниела Кајмакоског, Маје Шуше, Слободана Стефановића, Иване Петерс и играча Фудбалског клуба „Партизан” Златана Шеховића и Слободана Станојловића.