понедељак, 25. мај 2020.

Нови инспектори Секретаријата за инспекцијске послове допринеће бољем раду овог органа

Секретарка за инспекцијске послове Соња Божовић изјавила је да је тај орган добио сагласност Владе Републике Србије за пријем нових радника и да ће након стабилизовања ситуације конкурс који је већ био расписан, те успорен услед вируса корона, бити спроведен до краја.

– Људи ће моћи да се пријаве и конкуришу. У питању је око стотину инспектора грађевинаца, саобраћајаца и инспектора за заштиту животне средине. Инспекција је специфична јер је то орган који је по старосној структури један од најстаријих. Тако да ће сада ово бити идеално да се подмладимо, као и то да старије колеге пренесу своје искуство млађима – истакла је она гостујући у Београдској хроници.

Секретарка Божовић је захвалила Влади Србије на томе што је увидела потребе и напоре овог Секретаријата и одобрила пријем нових људи, те додала да ће грађани о овом конкурсу бити обавештени преко средстава јавног информисања.

Како је навела, за инспектора је важна процена ризика, заштита јавног интереса, безбедност људи.

– Наши инспектори полазе од тога шта у том тренутку представља највећу угроженост јавног интереса и по томе се сортирају пријаве. Инспектори уче и како се треба опходити према странкама, како се воде поступци, често има и непријатних ситуација. Они полажу и инспекторски испит, тако да треба времена да би се формирао прави инспектор. Где има воље, има и начина, те очекујем да људи који се јаве имају и вољу и жељу да раде, ми смо ту да им у свему помогнемо, а можда и ми нешто од њих научимо – нагласила је Соња Божовић.

Према њеним речима, инспекција је била ангажована и у време ванредног стања, а највећи број пријава односио се на бесправну градњу и нелегалну уличну продају. 

– Грађевинска инспекција је за време ванредног стања извршила више од 300 инспекцијских контрола и затворила 36 градилишта. Ти постпупци су у току јер су поднете кривичне пријаве, те се даље даље процесуира ка надлежним тужилаштвима. Комунална инспекција имала је доста посла у вези са уличном продајом и на јавним површинама. У време када су биле затворене градске пијаце приметили смо да је била појачана улична продаја – казала је она.

Грађани су се у претходном периоду јављали и због загађења ваздуха и буке, а како је додала, интересовали су се и да ли су на београдским зградама постављане базне станице са 5Г мрежама. У вези са тим смо, навела је, консултовали и мобилне оператере, „тако да те базне станице нису постављане”.

Говорећи о раду и организацији рада Секретаријата за инспекцијске послове, Соња Божовић је рекла да тај Секретаријат врши инспекцијски надзор у области грађевинарства, екологије, саобраћаја и одржавања комуналног реда. 

– Наш приоритет приликом поступања је заштита јавног интереса и безбедност грађана. Београд је град који живи 24 сата, у њему се много тога догађа и ми се трудимо да испратимо тај темпо. Наши инспектори раде и дневне и ноћне акције, редовне и ванредне, али такође поступамо и по пријавама грађана – нагласила је секретарка.

Како је навела, овај секретаријат усваја годишњи план инспекцијског надзора за све инспекције.

– Наш рад доживљавам као заједнички напор нас и грађана, грађани помажу јер пријављују инспекцији и тако излазимо на терен – закључила је Соња Божовић.