четвртак, 28. мај 2020.

Београдске улице улепшане цвећем

Јавно комунално предузеће „Зеленило – Београд” наставља са улепшавањем београдских саобраћајница цвећем, те је у току постављање цвећа у још три улице, саопштено је из овог предузећа.

Почетком недеље у Улици Ушће постављено је 444 саксије, а на самој разделној траци засађене су цветне саднице које ће се пењати уз ограду.

Данас ће на металну заштитну ограду у Радничкој улици, у дужини од 150 метара, бити постављено 726 саксија са сезонским цвећем.

За наредну недељу планирани су радови у Булевару ослобођења, на делу поред Ветеринарског факултета, где ће такође бити постављени носачи са саксијама. Дужина разделне траке која ће на овај начин бити озелењена је 194 метра, а красиће је близу 1.200 саксија са сезонским цвећем.

У Булевару војводе Мишића, у којем је вертикално озелењавање постављено прошле године, јуче је извршена замена саксија у којима је јесењи расад у прецветавању, са саксијама са новим летњим расадом. Замена саксија ће бити извршена и почетком следеће недеље у Булевару Михајла Пупина.

Током прошле године увели смо новине у озелењавање прометних градских саобраћајница. На разделним тракама, у Булевару Михајла Пупина и Булевару војводе Мишића, направљени су видови вертикалног озелењавања са саксијама пуним сезонског цвећа, које постављене на носаче формирају „зелене параване” између два саобраћајна смера у улици. 

У свим улицама, на којима је постављен овакав вид вертикалног озелењавања, замена биљног материјала вршиће се два пута годишње.

Израдом ових „зелених зидова”, „Зеленило” уводи нова пејзажна решења за прометне градске улице и на тај начин доприноси лепшем изгледу окружења, али и смањењу буке и загађујућих материја у ваздуху, који потичу од све већег броја аутомобила.