четвртак, 28. мај 2020.

Алтина добија нову школу, вртић, амбуланту и парохијски дом

После обимних радова на асфалтирању улица у насељу Алтина, чиме је путна инфраструктура у овом делу Земуна комплетирана, изградње дечјег игралишта и отварања новоизграђеног вртића „Лазар”, у плану су радови на изградњи парка, а затим и нових објеката предвиђених за образовање и здравствену заштиту, саопштено је из ове општине.

Председник општине Земун Дејан Матић истакао је да је у циљу да сва недостајућа инфраструктура на овој општини буде изграђена, ревитализована и реконструисана како би грађани имали услове живота достојне 21. века.

– Ради се на многим локацијама и у сарадњи са извођачима трудимо се да се сви радови заврше у најкраћем могућем року. Свакодневно пратимо потребе наших суграђана и трудимо се да им максимално изађемо у сусрет. Будући да једину основну школу у Алтини, која носи назив знаменитог српског сликара Саве Шумановића, похађа више од хиљаду ђака, а места нема довољно ни у вртићима „Лазар” и „Милица”, у наредном периоду Дирекција за грађевинско земљиште и изградњу Београда расписаће тендер за парковски комплекс. Простираће се на око 7.000 квадрата предвиђеног за рекреацију и разоноду становника Алтине. У делу Блока Б2, који се на северној страни граничи са Новосадским ауто-путем, у плану је да се изгради школа, обданиште и здравствена станица – рекао је Матић. 

По благослову патријарха Иринеја, Алтину ће красити и модеран верски центар који надилази оквире класичног парохијског дома и прераста у објекат сличан црквено-народним сабориштима који окупљају српску дијаспору широм света. Будући да у Алтини и околним насељима живи преко 30 хиљада становника, овај центар ће задовољити њихове потребе везане за културу и образовање. У простору од хиљаду квадрата, на два етажа деловаће културно-уметничко друштво, а биће места и за организовање наменских приредби, едукативних радионица за децу, као и за музеј српске културе који ће баштинити наслеђе из свих крајева где живи наш народ.