четвртак, 4. јун 2020.

Весић: Место погибије кнеза Михаила Обреновића биће уређено

Завод за заштиту споменика културе Града Београда већ сутра почиње са радом на пројекту реконструкције платоа на коме је било обележено место убиства кнеза Михаила Обреновића на Кошутњаку, а Град Београд ће обезбедити новац да се реконструкција изврши, изјавио је заменик градоначелника Горан Весић.

Он је јуче са директорком Завода за заштиту споменика културе Града Београда Оливером Вучковић и секретаром за ванредне ситуације Дарком Главашом обишао на Кошутњаку место где је 29. маја по старом или 10. јуна по новом календару 1868. године убијен кнез Михаило Обреновић. 

– Место убиства је запуштено и последњих неколико деценија ту није ништа улагано. Срамота је да ћемо 152. годишњицу убиства једног од најпросвећенијих владара у нашој историји дочекати тако што ће место на коме је страдао изгледати овако како данас изгледа. То говори о нама као народу. Када смо такви, нама непријатељи нису потребни – истакао је Весић.

Весић је јуче одржао радни састанак на Кошутњаку на коме је договорено да Завод за заштиту споменика културе Града Београда сутра почне са радом на пројекту реконструкције платоа где је било обележено место убиства, а Град ће обезбедити новац да се реконструкција изврши.  

– За то ће нам бити потребно највише три месеца. ЈКП „Београд-пут” ће уредити десет места за паркирање аутомобила и аутобуса дуж пута којим се долази на место где је кнез Михаило убијен. У средини платоа биће враћена ограда која је постављена око самог места убиства, а која је уклоњена. „Србијашуме” и „Зеленило – Београд” извршиће партерно уређење око места на коме је кнез убијен. Биће уређена стаза којом се долази од пута до места погибије, као и плато испред места убиства. Ту ће бити постављени столови и клупе за седење – нагласио је заменик градоначелника. 

Он је додао да „ћемо се тако коначно као народ понашати цивилизовано и показати да памтимо и поштујемо кнеза Михаила, једног од најпросвећенијих српских владара”.