уторак, 4. август 2020.

Весић: Први камион са деловима споменика Стефану Немањи данас кренуо за Београд

Заменик градоначелника Београда Горан Весић изјавио је гостујући у Београдској хроници Радио-телевизије Србије да је први камион са деловима споменика Стефану Немањи кренуо данас из Русије за Београд, те да 15. августа почиње његово постављање на Савском тргу, чија је реконструкција у току.

– Споменик ће бити транспортован у деловима који ће бити довезени у десет камиона. Прва четири камиона крећу из Москве до 7. августа и у Београд стижу до 14. августа. Наредна четири камиона долазе у Београд до 31. августа, а последња два до 15. септембра – појаснио је Весић.

Како је навео заменик градоначелника, радници и монтажери из Русије стижу у Београд 10. августа и они ће, дан пошто стигигну делови постамента, већ 15. августа почети са монтирањем споменика, док ће вајар Александар Рукавишников бити у Београду од септембра и надгледати постављање споменика.

Он је навео да је рок за постављање споменика два месеца од почетка радова, односно 15. октобар. 

– Најављено је да ће споменик бити у Београду до данас, али је рок померен за десет дана због царинских процедура са Русијом и додатних процедура због епидемије вируса ковид-19. Споменик је био завршен и спреман за траснпорт у Београд средином марта, али је због ванредног стања и затварања граница све одложено за скоро пет месеци, односно до 15. августа – рекао је Весић.

Весић је изразио задовољство радовима на реконструкцији Савског трга рекавши да ће то бити највећи пешачки трг у Београду, површине 12 хиљада метара квадратних, док ће саобраћајнице заузимати девет хиљада метара квадратних.

– На новом тргу биће 250 нових стабала, од чега је 60 већ сада засађено – поручио је Весић и рекао да је поносан на то што се трећи градски трг реконструише за време његовог мандата у Градској управи. Такође је истакао да су Славија, Трг републике и сада Савски трг постали места на које људи желе да долазе, а довољно је сетити се на шта су личиле Славија и простор испред старе Железничке станице тако да се сада види како се Београд мења, напредује и развија – поручио је Весић.