четвртак, 13. август 2020.

Школе имају довољно новца за куповину маски

Од почетка године до данас, градски Секретаријат за образовање и дечју заштиту уплатио је школама у Београду 923,3 милиона динара за набавку средстава за хигијену, дезинфекционих средстава и осталих потреба тог типа које школе имају, изјавио је секретар Славко Гак.

– То је новац који редовно месечно уплаћујемо школама за њихове основне потребе, како би нормално функционисале, и од тог новца школе ће набавити заштитну опрему за запослене и дезинфекциона средства за децу која ће бити неопходна од септембра – казао је Гак.

Гак је прецизирао да овај секретаријат месечно свим школама уплаћује 115 милиона динара за ове потребе, што је на годишњем нивоу око 1,4 милијарде динара.

– Ово није новина због епидемије јер систем иначе тако функционише у београдским школама. Епидемија је сада само променила приоритете у набавци средстава за школу, јер је очување здравља деце и запослених у школама најважније – рекао је Гак.

Секретар је истакао да ће до краја године Секретаријат за образовање и дечју заштиту школама уплатити још 462,4 милиона динара за исте потребе, колико је планирано буџетом, те да је процена да ће бити довољно новца за опремање школа заштитном опремом.

– Школе нам се увек могу обратити уколико им нешто недостаје или нису добро испланирале месечне трошкове, али до сада нисмо имали такве захтеве – закључио је Гак.