субота, 15. август 2020.

Ове године 1.000 првака више него пре десет година

Ове године у београдске школе креће 1.000 првака више него пре десет година, изјавио је градски секретар за образовање и дечју заштиту Славко Гак.

 – Дочекујемо око 16.300 првака, школе су спремне да 1. септембра отворе врата по упутству надлежног министарства – рекао је Гак гостујући у Јутарњем програму ТВ Прва.

Он је додао да је упутство детаљно, да предвиђа сваку ситуацију и уједно поручио родитељима да не треба да брину. 

– Већ неколико месеци живимо са короном, али за децу, посебно ону млађу, физичко присуство у школи је незаменљиво – рекао је Гак.

Он је рекао да је секретаријат уплатио школама такозване „материјалне трошкове”, односно новац од ког ће школе набавити сву неопходну заштитну опрему за запослене и пријем деце.

 – Здравље је на првом месту, али вртићи су отворени од 11. маја и функционишу добро. Ниједан случај заразе није измакао контроли јер су процедуре јасне – рекао је Гак.

Он је казао да је тренутно у вртићима око 15 одсто од укупног броја уписане деце и истакао да не очекује велики скок долазности у септембру, имајући у виду да је у нормалним околностима просечна годишња долазност око 58 одсто.