субота, 15. август 2020.

Весић: Од 1. септембра „Око соколово” контролише и редовно паркирање, од 1. априла снима баште и рупе на коловозу

Систем „Око соколово” од 1. септембра почиње да контролише и редовно паркирање у 93 улице, односно све оне који плаћају паркинг путем СМС поруке, што значи да више неће бити потребе за људима, који ће прећи на друге послове. То је и разлог што смо од 1. августа увели електронску карту уместо остављања цецуље на аутомобилима, изјавио је заменик градоначелника Горан Весић.

Он је гостујући на ТВ Пинк најавио да ће од 1. априла следеће године систем „Око соколово” добити камере које ће снимати асфалт и како камера сними рупу, порука ће се са геопозцијом оштећења аутоматски слати дежурној служби ЈКП „Београд-пут”, која ће у року од 24 сата изаћи и санирати проблем. 

– Од 1. априла камере ће снимати и контролисати и баште угоститељских објеката, у смислу да ли је неко изашао ван онога за шта има дозволу или је башта постављена на месту за које није ни добијена дозвола – најавио је Весић.

Он је додао да ће се систем „Око соколово” најкасније до 1. октобра проширити на још педесетак улица. 

– У зонском систему паркирања имамо укупно око 600 улица, али идемо постепено. Радимо само оне улице које су најугроженије јер то даје резултате – истакао је Весић. 

Како је рекао, за пет дана, од када су почеле да се наплаћују казне, ове 93 улице су много проходније и коначно градски превоз може нормално да функционише.

– За прва четири дана послали смо 1.348 прекршајних пријава, а њихова укупна вредност је око 22 милиона динара. Међу тим бахатим возачима имали смо њих 77 који су кажњени два пута, 24 су три пута кажњени, 16 њих четири пута и пет возача који су кажњени пет пута – навео је заменик градоначелника. 

Весић је замолио грађане да буду стрпљиви, јер ако виде негде бахато паркиран аутомобил, то не значи да возач није кажњен.

 – Тек за око месец дана знаћемо праве ефекте овог система, а основни циљ његове примене је заштита савесних људи и да се у Београду зна ред – закључио је Весић.