понедељак, 26. октобар 2020.

Положен венац на Спомен-обележје руским и српским борцима из Првог светског рата

Помоћник градоначелника Београда Андреја Младеновић положио је данас венац на Спомен-обележје руским и српским борцима из Првог светског рата на Калемегдану. 

Младеновић је истакао да је овај споменик веома важан, иако је, како је рекао, тихо и на мала врата дошао у наш град. 

– У оквиру манифестације „Дани слободе 2020”, представници Амбасаде Руске Федерације и ја данас смо положили венце на Споменик српским и руским херојима на Калемегдану. Споменик подсећа на пријатељство између два народа, али и велику жртву руских војника, посебно морнара који су 1914. године, на почетку Првог светског рата, први ступили у борбена дејства и одбрану Београда. Каснији догађаји одиграли су веома важну улогу у одбрани и чувању српског народа у Првом светском рату, уз велики број руских добровољаца и захваљујући улози цара Николаја Другог Романова – рекао је Младеновић. 

Према његовим речима, све што се догодило пре 102 године, на крају Првог светског рата, српском народу је донело слободу, док је у Русији почео братоубилачки рат. 

– Велику улогу цара Николаја Другог и руске војске у одбрани српских националних интереса у Првом светском рату никада не бисмо смели да заборавимо. Манифестацијом „Дани слободе” успели смо да објединимо обележавање завршетака Првог и Другог светског рата у једну целину. Обележавањем различитих догађаја подсећамо грађане Београда да живе у слободном граду и независној држави управо зато што су неки људи пре више од 100 година, односно пре 76 година, дали животе за освајање слободе. Хвала им на томе и овај споменик нас стално подсећа на велико пожртвовање руских добровољаца и војника, а српски народ је током историје настојао да узврати руским пријатељима на адекватан начин. Манифестација „Дани слободе” трајаће до 1. новембра и готово свакодневно ћемо имати догађаје који нас подсећају на изузетно важне датуме у историји нашег града – поручио је Младеновић.

У име Амбасаде Руске Федерације, венац је положио аташе за културу Александар Коноњихин.