недеља, 20. јун 2021.

Градоначелник Радојичић поводом Међународног дана избеглица: Град одговорном социјалном политиком наставља да помаже избеглим и расељеним лицима

Градоначелник Београда проф. др Зоран Радојичић је данас, поводом 20. јуна – Међународног дана избеглица, истакао да је задовољан начином на који Град Београд решава питања прихвата и збрињавања избеглих лица која су се нашла у нашој престоници, као и побољшања њихових услова живота и интеграције у друштво. 

– Град Београд је показао да води одговорну социјалну политику, а Београђани су показали емпатију и људскост према људима који су се нашли у тешким животним околностима. Нажалост, људска страдања и ратови су део наше историје. Тешкоће које смо имали нису заборављене. Због тога смо и додатно свесни колико је помоћ неопходна онима који су услед рата или страха од прогона били приморани да напусте своје домове – рекао је Радојичић.

Градоначелник Радојичић је истакао да је Град Београд у периоду од 2014. до 2020. године стамбено збринуо 1.410 избеглих и 297 интерно расељених породица. Њима су додељени пакети грађевинског материјала, а помоћ је била реализована и откупом сеоских кућа са окућницом, доделом монтажних кућа, као и путем доделе стамбених јединица у закуп са могућношћу откупа, а то значи да је више од 5.000 лица добило свој нови дом. 

Град Београд у сарадњи са надлежним републичким и међународним институцијама наставља да спроводи одговорну социјалну политику и континуирано помаже избегле и интерно расељене породице. 

– Само у прошлој години Град Београд и Секретаријат за социјалну заштиту реализовали су пет јавних позива у оквиру којих су збринуте 32 породице избеглих лица и 37 породица интерно расељених лица, односно око 200 лица, и то путем доделе пакета грађевинског материјала и откупа сеоских кућа са окућницом. Када је реч о помоћи избеглим и интерно расељеним лицима, треба истаћи и Регионални стамбени програм у оквиру кога је до сада збринуто 386 породица избеглих лица које нису имале решено стамбено питање, и то путем откупа сеоских кућа са окућницом и доделе пакета грађевинског материјала, а избеглим породицама додељено је 888 стамбених јединица у закуп уз могућност откупа, као и 49 монтажних кућа – нагласио је градоначелник Радојичић. 

Додао је да је само почетком године у Београду решено стамбено питање за 15 избегличких породица. У оквиру фонда Регионалног стамбеног програма, којим управља Банка за развој Савета Европе, одобрена су средства у износу од 165 хиљада евра за куповину још 15 сеоских кућа са окућницом за избегличке породице, а накнадно су обезбеђена новчана средства за збрињавање још пет породица. 

Град Београд и Секретаријат за социјалну заштиту у сарадњи са Комесаријатом за избеглице и миграције Републике Србије тренутно организују доделу 10 пакета грађевинског материјала за побољшање услова становања избеглих лица која имају пријављено пребивалиште/боравиште на територији града Београда. Рок за пријаву за овај бесповратни пакет помоћи је био до 16. јуна, при чему максимална вредност једног пакета грађевинског материјала по домаћинству износи до 550 хиљада динара, а минимални износ помоћи износи 184 хиљадe динара. 

– Важно је истаћи да су у претходном периоду током пандемије вируса корона уведене строго превентивне мере и у прихватно-транзитним центрима. У претходним месецима смо спровели и вакцинацију избеглих лица у Београду. На основу успешне сарадње са Институтом за јавно здравље „Др Милан Јовановић Батут”, као и са домовима здравља у Београду, организован је процес имунизације за кориснике смештаја центара за избеглице и особа које траже азил. Избегла лица из Хрватске и БиХ могу да се вакцинишу уз избегличку легитимацију уколико не поседују неки други документ – казао је Радојичић.

Скупштина Уједињених нација је 2000. године усвојила резолуцију којом је Афрички дан избеглица, 20. јун, прогласила за Међународни дан избеглица.  

– Људима који су изгубили све, свака помоћ много значи. Ратови, прогони, страх од насиља натерали су ове људе да напусте своје домове. Град Београд због тога у континуитету спроводи бројне програме помоћи како би побољшао услове живота и положај у друштву ових људи којима је помоћ неопходна – закључио је градоначелник Радојичић.