понедељак, 21. јун 2021.

Предвиђена изградња две средње школе и факултета на левој обали Дунава

Главни градски урбаниста Марко Стојчић изјавио је за Студио Б да је у складу са стратешким развојем полицентричног града предвиђена изградња две средње школе и факултета на левој обали Дунава.

Истакао је да је тај посао већ у поступку, а све са циљем да ученици не путују 10-15 километара до других школа.

– Прва школа ће бити гимназија, а за другу ћемо спровести анкету међу грађанима. Како сада стоје ствари, у будућности ћемо на левој обали Дунава имати факултет и кампус, а све у складу са стратешким развојем полицентричног града – најавио је Стојчић.

Када је реч о радовима у Блоку 37, истакао је да је у том случају све урађено по закону, али да су последица аномалије Генерално-урбанистичког плана из 2003. године.

– Тај план је доживео измене 2009. године, док је ова градска власт 2016. године донела нови план генералне регулације, који је поништио претходни генерални урбанистички план. Једноставно, оно што је тада било могуће сада не би било. Тај би објекат сада морао бити три пута нижи – указао је градски урбаниста.

Подсетио је да је јавни увид прилика да се грађани изјасне.

– Конкретно у овом случају, пре скоро две деценије, грађани се нису огласили. Грађани иначе реагују на сваки случај у граду и помогну нам када виде да нешто није логично. Сада је тешко мењати план јер је се ради о важећој документацији. Промена плана изискује годину дана, а инвеститор има рок да до 2022. године заврши радове – указао је Стојчић.

Говорећи о најављеним радовима у Макишу, Стојчић је подвукао да Београђани неће имати мањак пијаће воде.

– Град који се налази на Сави и Дунаву неће доћи у ситуацију да има мањак пијаће воде. Урадили смо све што је било потребно. Ово није ужа зона водоизворишта, тако да нема места за бригу – објаснио је градски урбаниста.

Осврћући се на пројекте који се раде и који су у плану, додао је да се умерено ради и сређује део по део.

– Грађани су нам указали поверење да уредимо град и немамо времена да чекамо. У горњем делу Нушићеве нема саобраћаја, те ће тај део постати пешачка зона. Тим делом моћи ће да прођу само возила са посебним одобрењем. Исто важи и за Сремску улицу. Као никада до сада спремамо реконструкцију и изградњу нових објеката културе – најавио је Стојчић.