понедељак, 21. јун 2021.

Отворена изложба „Тако су говорили наши преци”

Помоћник градоначелника Андреја Младеновић отворио је данас на Тргу републике манифестацију „Тако су говорили наши преци”, као и изложбу која ће на овој локацији бити постављена до 23. јуна, након чега ће бити премештена на Калемегдански плато.

– На иницијативу Српског националног савјета Црне Горе, Град Београд је прихватио да се изложба постави у центру Београда и да након више градова у Црној Гори, где је била постављена протеклих месеци, као и у Суботици и Новом Саду, од данас буде овде. Београђани могу да се увере зашто је важно да не заборавимо своју прошлост нити наше претке, да се подсетимо веза и нити које иду далеко у прошлост, а које остају у нама као наш вековни идентитет да српство не може нико да избрише тиме што ће силом и апсолутном вољом да измисли нешто друго – истакао је Младеновић.

Према његовим речима, на изложби је постављено више паноа са сликама и изјавама, говорима људи који су обележили нашу историју.

– У питању су слике и изјаве Јована Владимира из 12. века, преко Немањића до новије историје, владике Његоша, Светог Петра Цетињског, Василија Острошког, до краља Николе Петровића, његових синова, владика и црквених великодостојника, све до људи који су у смислу културе и уметности обележили претходни период. Мислим да је ова изложба важна да се види у нашем граду и надам се да ће посетиоци увидети да су те везе које сежу дубоко у прошлост нераскидиве и да је тај наш генетски код и идентитетско питање, српство у Црној Гори, нешто што нико не може да доведе у питање – нагласио је Младеновић.

Манифестација на Тргу републике отворена је културно-уметничким програмом, наступом народног гуслара Бошка Вујачића, певача Душана Свилара и глумаца Оливере Бацић, Михаила Лаптошевића, Ђорђа Марковића и Александра Дунића. У програму је учествовала и плесна група Милана Громилића.

Извршни продуцент манифестације „Тако су говорили наши преци” је Омладинско позориште ДАДОВ, а техничку реализацију програма помогло је Народно позориште Београд.

Догађају су присуствовали и секретар за културу Иван Карл и подсекретар за привреду Раденко Дурковић.