петак, 1. јул 2022.

Црвени крст Србије одржао јавни час прве помоћи за грађане у центру Београда

Црвени крст Србије одржао је синоћ у Кнез Михаиловој први јавни час за грађане, обучавајући их како да помогну особи која је доживела нагли срчани застој ван болничких услова, саопштили су из ове установе.

Председник Црвеног крста Србије Драган Радовановић рекао је да ће много више живота бити спасено ако у прва три минута има ко да примени знање стечено на обуци.

– Циљ нам је да обучимо што више људи како би овладали мерама оживљавања. Желимо да у будућности не буде сваки пети наш суграђанин спреман да пружи прву помоћ, већ да то буде 80 посто људи – истакао је Радовановић.

Помоћница у Министарству здравља др Јелена Јанковић је говорећи у име Министарства нагласила како се ни у једном тренутку ова институција није двоумила да пружи пуну подршку и постане покровитељ кампање, јер је њен допринос очувању живота велики.

Током лета повећава се број срчаних застоја због временских услова који подразумевају дуже излагање топлоти. Такође, на купалиштима може доћи до срчаног застоја услед нагле промене температуре, када особа која је дуго била на сунцу уђе у хладну воду. Као последица престанка рада срца долази до утапања уколико нико не притекне у помоћ и не започне мере оживљавања. То је био још један разлог да у дану који је забележен као најтоплији ове године, а у оквиру кампање „Живот у твојим рукама”, Црвени крст Србије одржи обуку за грађане.

Присутни су имали прилике да науче како да раде масажу срца, како да рукују аутоматским спољашњим дефибрилатором, али и да учествују у квизу одговарајући на питања увези са срчаним радом и начином помоћи особи чије је срце стало. Грађани који су давали тачне одговоре, добијали су поклоне Црвеног крста.

Црвени крст Србије и убудуће планира јавне часове, јер је страх основни разлог што особи са срчаним застојем тек 20 одсто људи сме да приђе и приступи оживљавању. Овај страх побеђује се знањем, а живот се спасава правовременим реаговањем, наводи се у саопштењу.