петак, 31. март 2023.

Помоћ пољопривредницима у вези са пријавом за еАграр

Пољопривредници из Земуна који су заинтересовани да добију подстицаје од Министарства пољопривреде, шумарства и пољопривреде, а који нису у могућности да се сами пријаве путем апликације еАграр, могу да добију савете и помоћ у Канцеларији за младе Општине Земун, саопштено је из ове општине.

Пољопривредници могу да потраже помоћ у вези са пријавом за еАграр сваког радног дана од 8 до 15 часова.

Апликацију еАграр најједноставније је описати поређењем сакупљања близу 80 папира и шетања од шалтера до шалтера са неколико кликова на мобилном телефону. Коришћење апликације еАграр штеди време, смањује трошкове штампе, „папирологије” и омогућује исплату субвенција у истој години у којој су пријављене и послате.

Од укупно 1.500 регистрованих пољопривредних газдинстава, на територији општине Земун, у последње две недеље помоћ је потражило више од 200 индивидуалних пољопривредних произвођача који су, захваљујући дежурном саветодавцу из Пољопривредне саветодавне стручне службе Београд и саветнику на пословима пољопривреде Општине Земун, потврдили пријаву на еАграр, те обновили регистрацију свог газдинства.

Нема крајњег рока за обнову и регистрацију газдинства, јер се платформа неће затворити, већ стално дограђивати и унапређивати, што значи да сваки пољопривредник то може да уради кад год пожели. Ипак, требало би да се пољопривредници региструју што пре, јер је пријављивање у електронски Регистар пољопривредних газдинстава (еРПГ) обавезан корак за коришћење система еАграр. Тачније, то је услов да се по расписивању јавних позива може поднети захтев за субвенције.

Будући да је Министарство пољопривреде већ објавило план по коме ће се реализовати субвенције, приоритет за пружање помоћи у пријављивању за еРПГ имају они произвођачи којима је јавни позив у априлу.

С обзиром на то да је Општина Земун до сада пружала стручну помоћ свим пољопривредницима са територије Београда, од 3. априла свака општина ће организовати помоћ за пријављивање на еАграр, па ће бити више времена за рад са пољопривредницима из Земуна.