понедељак, 22. мај 2023.

Потписан споразум Града Београда и Националне службе за запошљавање

Градски секретар за привреду Никола Кожовић потписао је данас са директором Националне службе за запошљавање – Филијале за град Београд Кенаном Хајдаревићем Споразум о уређивању међусобних права и обавеза у реализацији програма или мера активне политике запошљавања за 2023. годину, саопштено је из Секретаријата за привреду.

Потписивању је присуствовао и Игор Мушић, члан Градског већа и председник Савета за запошљавање Града Београда.

Град Београд већ дуги низ година доноси локални акциони план запошљавања на годишњем нивоу, којим су предвиђене све мере и активности које ће се спроводити у циљу подстицаја запошљавања.

Ове године у Акционом плану за запошљавање Секретаријат за привреду определио се за финансирање мера и активности у циљу подршке самозапошљавању, у складу са постављеним приоритетом и циљевима, као и доступним финансијским средствима.

У сарадњи са Националном службом за запошљавање – Филијала за град Београд, након потписивања споразума расписаће се јавни позив незапосленима за доделу субвенције за самозапошљавање у 2023. години.

– Ове године, уз помоћ субвенција Града и Републике, основаће се више од педесет нових стартап привредних субјеката. На овај начин, више од 50 незапослених добиће посао. Град Београд учествује са 51 одсто средстава, а Национална служба за запошљавање са 49 одсто – изјавио је Никола Кожовић.

Игор Мушић је додао да је важно нагласити како је ово само иницијална помоћ, те да привредни субјекти могу учествовати и на другим конкурсима које Град расписује у циљу даље подршке њиховог развоја.

Кенан Хајдаревић прецизирао је да ће субвенције у оквиру јавног позива износити до 300 хиљада динара, односно 330 хиљада динара за особе са инвалидитетом, те је позвао незапослене да се осмеле и пријаве како би отпочели сопствени бизнис уз подршку Града и Републике.