четвртак, 1. јун 2023.

Отворена Међународна научна конференција „Образовање у време пандемије ковида 19: искуства и поуке”

Заменица градоначелника Београда Весна Видовић присуствовала је отварању Међународне научне конференције „Образовање у време пандемије ковида 19: искуства и поуке”, која се одржава на Учитељском факултету Универзитета у Београду.

Весна Видовић је присутне поздравила у име Града и истакла да је Београд у време кризе изазване пандемијом показао пример добро организованог образовног система, који је успео да се прилагоди изазовима новонастале ситуације. 

– Образовне установе су морале да обуставе непосредну наставу и пређу на онлајн. Уложени су напори да се настава одржи на високом нивоу и да се обезбеде квалитетни услови за учење, а један од кључних фактора успеха била је спремност и ангажованост београдских образовних институција, ту првенствено мислим на људе – професоре, наставнике, ученике, али и њихове родитеље. Универзитети, средње и основне школе брзо су се прилагодили новонасталој ситуацији и прешли на онлајн наставу путем различитих платформи – рекла је Видовићева.

Она је подсетила да је одмах по увођењу ванредног стања Радио-телевизија Србије на сва три програма емитовала лекције за ученике основних школа.

– Око 300 учитеља београдских основних школа, који су тада били ангажовани у продуженом боравку деце, а то су професори разредне наставе које школе ангажују по уговорима о привременим и повременим пословима, нису остали без посла. Након затварања школа због епидемије изазване вирусом корона, задржани су да учествују у припреми наставе на даљину на основу одлуке Града Београда донетој на седници Градског штаба за ванредне ситуације – подсетила је заменица градоначелника.

Видовићева је поручила да образовање на даљину представља модел који доживљава експанзију у последњих неколико деценија, упоредо са интензивним развојем информационо-комуникационих технологија. Према њеним речима, Универзитет у Београду иницирао је низ истраживачких пројеката с намером да се сагледају изазови и могућа решења с којима се суочава друштво у време кризе. 

– У будућим временима образовање на даљину ће све више добијати на значају, с обзиром на бројне предности овог модела образовања. На овој конференцији моћи ћемо да сагледамо какве смо поуке извукли из тешког искуства са пандемијом ковида 19 и да ли искуство које смо тада стекли у образовању на даљину можемо да искористимо као позитиван пример добре праксе у овој области – рекла је Весна Видовић и свим гостима пожелела срдачну добродошлицу у Београд и срећан рад.

На конференцији, између осталих, обратили су се помоћник министра просвете Александар Јовић, државни секретар у Mинистарству науке, технолошког развоја и иновација Вукашин Гроздић, декан Учитељског факултета проф. др Данимир Мандић, проректор Универзитета у Београду проф. др Дејан Филиповић и ректор Универзитета у Новом Саду проф. др Дејан Мадић.