петак, 2. јун 2023.

Tематски вођени обиласци Новог гробља

Сваке године, крајем маја и почетком јуна, Удружење културно-значајних гробаља Европе (Association of Significant Cemeteries in Europe – ASCE) организује Седмицу откривања европских гробаља  (WDEC – Week of Discovering European Cemeteries), са циљем да се низом догађања подстакну грађани да разумеју вредности, уметничке домете и разноврсност културно-историјског наслеђа сачуваног на гробљима. Како саопштавају из Јавног комуналног предузећа „Погребне услуге”, Ново гробље ће се и ове године укључити у поменуту манифестацију организовањем два бесплатна вођена тематска обиласка Новог гробља која су у претходних неколико година изазвала највеће интересовање наших суграђана.

У недељу, 4. јуна, у 11 часова посетиоци ће имати прилику да се упознају са причама из живота истакнутих војсковођа, хероја и хероина који су својим постигнућима оставили дубоки траг у историји и свести српског народа, али и шире, ван оквира државне границе. Прича о људима који су померили границе у оквиру строгог војничког система, као и о онима који су формирали властити систем, вођени родољубљем и патриотизмом. Сетићемо се прича о великом Жући, затим догодовштина чувеног Шиље, потом прича о честитом и поштеном војводи коме је поштење било изнад било каквих положаја, затим великог генерала коме је измакла титула војводе, великих српских хероина и других вредних памћења. Сетићемо се и обичног војника без којег се ратови не би могли водити, глорификованог у оквиру најзначајнијег ратног меморијала подигнутог у Београду после завршетка Првог светског рат – Српске костурнице бранилаца Београда 1914–1918. године. Током ове шетње присетићемо се зашто јесмо и треба да будемо поносни.

Друго бесплатно вођење под називом „Велики људи широке душе – Прича о задужбинарима и добротворима” одржаће се 11. јуна у 11 часова, а оба вођења трајаће по 120 минута.

Заинтересовани ће се окупљати на платоу код главне капије Новог гробља (Рузвелтова 50) у 11 часова, а вођење је поверено др Виолети Обреновић, историчарки уметности.

Обиласци су бесплатни и пријаве нису потребне.