понедељак, 22. април 2024.

Шапић: Град мора наставити да се развија, много пројеката чека на реализацију

Привремени орган је већ шест месеци замена за Скупштину града, Градско веће, кабинет градоначелника, што омета нормално функционисање града и зато се надам да ће избори 2. јуна коначно довести до могућности да се град даље развија, рекао је председник Привременог органа Града Београда Александар Шапић гостујући у „Београдској хроници”.

– Рецимо, данас је почела пријава за 20.000 динара основцима и средњошколцима, а када је требало да нас петоро донесемо ту одлуку, Обрадовић није нашао за сходно да се појави, док је Веселиновић гласао против. Такође, на свака три месеца усвајамо привремени буџет и многи процеси не могу да се започну јер трају дуже од три месеца, попут „Аутобуске станице”, где кривицом Градске грађевинске дирекције нисмо успели да завршимо пропратну саобраћајницу и због чега сада све касни – рекао је Шапић, истакавши да су извођачи у међувремену уведени у посао и да ће Влада учествовати у финансирању зграде станице.

Он је истакао да се у наредних 20 дана очекује расписивање набавке 150 или 300 аутобуса.

– Ради се о позицији која је планирана још прошле године. Ми нисмо одустали ни од једне ствари коју смо обећал. У новобеоградским блоковима биће изграђено 510 нових паркинг-места на десет локација, на три локације су радови завршени а до краја године ће и остале локације бити завршене. У међувремену смо променили правилник по коме можемо да уведемо паркинг-зоне без промене плана, што ћемо углавном учинити у резиденцијалним деловима града где људи живе којима ћемо омогућити првенство у паркирању – истакао је Шапић.

Говорећи о социјалним мерама, Шапић је указао на то да су оне у значајној мери проширене захваљујући уштедама и рационализацији у градском буџету.

– Тако смо успели да обезбедимо око 120 милиона евра, који су раније трошени ко зна где, па смо тако услугу личног пратиоца за децу са инвалидитетом са 600 пратилаца повећали на 905 и укинули листу чекања. Дневни боравак за децу са сметњама у развоју се раније плаћао, сада више не. Повећали смо број геронтодомаћица које данас опслужују 2.400 људи, повећан је и број персоналних асистената за одрасле. Појефтинили смо градски превоз иако нам нико није веровао да ћемо подићи број продатих карата и да ће превоз бити бољи. Увели смо бесплатне вртиће – сви државни су бесплатни, а приватницима смо повећали субвенцију за 5.000 динара. Ове године обезбеђујемо и 20.000 динара за основце и средњошколце, ту су и бесплатне карте за пензионере, ваучере додељујемо већ другу годину заредом – казао је Шапић.

Он је подсетио да је у локалној самоуправи већ 14 година и да добро познаје систем његовог функционисања, како са политичке тако и са занатске стране, односно како и на који начин се неке ствари раде.

– Уговорима са приватним превозницима обавезујемо их да купе нове аутобусе, написане су им у протеклом периоду на стотине милиона динара казни за различите неправилности. Сада ће се правила поштовати много више него пре и надам се да за неколико месеци више нећемо имати ситуацију као, рецимо, на линији 511. Сада већ у 1.000 возила имате звучну најаву станица, уводимо дупли џи-пи-ес систем контроле и огромна већина возила полази на време. Имамо нове информативне табле, можете и на Гуглу да у стварном времену пратите возила – свега тога до сада није било. Наручићемо и укупно 110 нових трамваја, што је практично цео нови возни парк – подсетио је председник Привременог органа.

Он је подсетио и да је решавање сплавова на Савском шеталишту при крају упркос разним лобирањима.

– Тренутно је остало још девет сплавова за уклањање, од којих је за четири већ договорено уклањање, а за пет се надам да ћемо имати добру сарадњу са Речном полицијом и да ће на крају ту остати 28 излицитираних сплавова које ћемо онда распоредити. У току је и чишћење обале и измуљавање а на ред ускоро долазе и сплавови код Бранковог моста. Донета су сва решења о уклањању, јер сви знају да су деценијама користили простор који им не припада – нагласио је Шапић.

Он је најавио и нову пешачку зону која ће захватити део Париске и Улице Тадеуша Кошћука ка Калемегдану.

– Тај део планирамо да затворимо, као и да Париску потпуно вежемо са Улицом Тадеуша Кошћушка и да то буде један велики трг, пешачка зона. Доњи део до Узун Миркове ће функционисати нормално као и део код Амбасаде Француске, већ постоји могућност за трамваје, такође постоји и обилазница око Калемегдана коју бисмо додатно проширили на по две траке у сваком правцу. Тиме бисмо направили оно о чему се у Београду деценијама говори, пешачку зону од Ушћа и Калемегдана до Теразијске чесме, са додатним уређењем Кнез Михаилове улице – рекао је Шапић, указавши на то да се за сада чека идејно решење трга, након чега би се прeшло на његово пројектовање.