уторак, 23. април 2024.

Никодијевић: Апсолутно нетачне информације да ће се ОШ „Стефан Немања” рушити

Члан Привременог органа Града Београда Никола Никодијевић, заједно за министарком просвете проф. др Славицом Ђукић Дејановић, обишао је данас Основну школу „Стефан Немања” на Сењаку и том приликом демантовао да је планирано рушење или уступање дела објекта и дворишта ове образовне установе другој приватној, о чему су поједини медији извештавали.

Никодијевић је подсетио да Град Београд континуирано улаже у образовни систем, у складу са својим законским овлашћењима и могућностима, те да су апсолутно нетачне и непроверене информације о рушењу ове основне школе које су узнемириле родитеље и децу која је похађају.

– Град је претходних година много уложио у ову школу. Урађена је нова фискултурна сала по захтеву школе, такође замењен је стари котао на мазут, који је био не само проблем за децу већ и за читаву околину. Сада се ова школа греје на природни гас. У плану је наставак улагања у ову образовну установу, која се налази у једном од најлепших делова града, а пре свега у изградњу спортског игралишта и озелењавање дворишта. Апсолутно су нетачне информације које су се појавиле у медијима и које су узнемириле јавност о рушењу школе, тако да деца и родитељи немају разлога за бригу. Није нам намера да срушимо ниједну школу у Београду. Напротив, имамо у плану изградњу нових основних и средњих школа, као и реконструкцију постојећих. Град континуирано улаже у образовни систем, а подсетићу да је од јуче почела и пријава за 20.000 динара по сваком детету основног и средњошколског узраста за куповину уџбеника. Ту бих додао и ваучере, које смо доделили свој деци до 19 година, као и зимске и летње програме које смо увели за основце и средњошколце – рекао је Никодијевић.

Славица Ђукић Дејановић истакла је да је разлог данашње посете да истина дође до деце и родитеља.

– Школу похађа 435 малишана, заиста је лепа и у њу Град улаже и улагаће. Школа их уводи у живот у смислу да образовање и васпитање буду мото за њихову будућност. Потпуна је неистина да неко планира да школу руши, уступи, прода или било шта друго. У њу се улаже из једног јединог разлога, а то је да услови буду бољи. Зато смо изненађени инсинуацијама које могу бити злонамерне или из неразумевања – казала је министарка Ђукић Дејановић.

Председник општине Савски венац Милош Видовић показао је медијима документ Комисије за планове Града Београда у којем су, на основу претходног упита, чланови једногласно одлучили да на овом подручју није могуће планирати површине остале намене које би угрозиле постојећу основну школу. Исто важи и са простором у објекту где је у будућности једино могуће планирати евентуално проширење саме школе, у складу са развојним планом. Приоритет на овом подручју мора бити постојећа функција школе и стварање планског оквира за њено проширење у оквиру површина јавне намене. Такође, није могуће мењати односе јавних намена који подразумевају зелене површине и друге јавне намене дефинисане важећим регулационим планом просторне целине Дедиње.

– Потпуно је јасно и недвосмислено – нити је овде било у плану, нити ће бити затварања, рушења или исељавања школе – казао је Видовић.

Поручио је грађанима Савског венца да не наседају на овакве и сличне неистините информације, о којима се говорило или су пласиране у медијима.