уторак, 23. април 2024.

Велики ускршњи карневал ове године на чак четири локације

Предстојећег викенда у Ташмајданском парку, на Земунском кеју, платоу код Каленић пијаце и на шеталишту код Визеља у Борчи одржаће се осми по реду Велики ускршњи карневал.

Као и прошле године, у сарадњи са три градске општине – Палилула, Земун и Врачар, а у организацији удружења „Култур шок”, биће одржан Велики ускршњи карневал. Манифестација ће се одржати предстојећег викенда, 27. и 28. априла, а улаз за све посетиоце биће бесплатан.

Фестивал ће се одржати, сада већ традиционално, у парку Ташмајдан, али и на још три сјајне фестивалске локације. У питању су Земунски кеј (код „Венеције”), плато код Каленић пијаце (угао Курсулине и Крунске улице), као и шеталиште код Визеља у Борчи. На све четири локације биће организован дводневни фестивал уз богате садржаје, а посетиоци ће бити у прилици да уживају у целодневном програму намењеном целој породици. Радно време фестивала је од 11 до 19 часова.

Велики ускршњи карневал ће и ове године обележити многобројни забавни програми који ће се одвијати на централним фестивалским бинама где ће се смењивати музички и плесни наступи, дечје представе и разни перформанси. На целом фестивалском простору карневалску атмосферу дочараће мажореткиње, улични забављачи, маскоте омиљених дечјих јунака, а биће организоване и различите целодневне креативне радионице.

Манифестација има за циљ промоцију породичних вредности и подстицање развоја друштвене одговорности код најмлађих. Стога је у сарадњи са свим основним школама са територије градске општине Палилула, али и школама градске општине Врачар, и ове године покренута велика друштвено одговорна акција у коју су укључена деца свих нижих разреда. Малишани ће се и ове године такмичити у оквиру такмичарске дисциплине „избор за најлепше осликано јаје” и „избор за најлепше украшену ускршњу корпу”. Путем ове акције основци, сада већ традиционално, помажу социјално угроженим ђацима из школске клупе којима је помоћ неопходна.

Радови основаца који буду најкреативнији биће изложени на самом карневалу, где ће посетиоци имати прилике да прилагањем донације, у складу са својим могућностима, постану власници неког малог уметничког дела и на тај начин донирају целу акцију. Прикупљени новац отићи ће у хуманитарне сврхе фонду ком победник буде наменио средства.

У духу празника, и ове године на карневалу ће бити одржано такмичење у туцању васкршњим јајима на које се могу пријавити сви заинтересовани на лицу места, као и такмичење у пузању беба. Најбржи и најсналажљивији освојиће вредне награде.