понедељак, 15. април 2024.

На свечаној седници проглашени добитници Награде града Београда за 2023.

На Свечаној седници Привременог органа Града Београда, којој је председавао члан Привременог органа Никола Никодијевић, проглашени су лауреати „Награде града Београда – деспот Стефан Лазаревић”, Награде града Београда за стваралаштво младих и Награде „Светислав Стојановић” за 2023. годину.

Никодијевић је том приликом рекао да се Награда града Београда, која од 2021. године носи назив „Награда града Београда – деспот Стефан Лазаревић”, додељује поводом манифестације „Дани Београда” која се обележава од 16. до 19. априла.

– Празник „Дани Београда” установљен је 2002. године у спомен на два значајна догађаја у историји нашег града. Први је 16. април 878. године када се у писаним документима први пут помиње словенско име града Београда. Други датум који обележавамо и прослављамо је дан предаје кључева кнезу Михаилу Обреновићу 19. априла 1867. године на Калемегдану – рекао је Никодијевић.

Он је честитао лауреатима на наградама.

Награда у области књижевности и преводног стваралаштва припала је Бранку Анђићу, за филмско и радио-телевизијско стваралаштво Дарку Лунгуловом, за ликовно и примењено стваралаштво, визуелне и проширене медије Ђорђу Аралици, а за музичко и музичко-сценско стваралаштво Владимиру Милошевићу, Уни Станић и Немањи Станковићу, члановима клавирског трија „Corda”.

Награда за друштвене и хуманистичке науке припала је др Ирени Шентевској, за природне и техничке науке проф. др Слободану Вујићу, а за проналазаштво добитници су проф. др Душан Мијин, др Милица Светозаревић Арсовић, проф. др Зорица Кнежевић Југовић, др Ана Дајић, др Марина Михајловић и др Мића Јовановић, Технолошко-металуршки факултет, Универзитет у Београду. За изузетно дело које представља допринос развоју медицине лауреати су проф. др Радица Степановић Петровић, проф. др Мирослав Савић, проф. др Маја Томић и проф. др Александра Новаковић, док је за рад или резултате изузетне вредности појединца којима је дао значајан допринос развоју и унапређењу медицине награђен проф. др Павле Грегорић. У области архитектуре и урбанизма награду је понео Дејан Миљковић, за пољопривреду Породично пољопривредно газдинство Дарка Здјелара из Угриноваца, општина Земун, а за новинарство Круна Уна Митровић.

Награда града Београда за спорт припала је кошаркашу Богдану Богдановићу, а за заштиту животне средине Николи Срзентићу и Невени Некић, члановима удружења Регионални центар за младе таленте „Никола Тесла”.

За дугогодишњи рад и трајни допринос развоју Београда награда је припала Драгану Марићу, док је специјално признање за изузетан допринос у реализацији догађаја од значаја за Град Београд добио Јован Маљоковић.

Награда града Београда за стваралаштво младих за 2023. годину за област уметности припала је Ани Шевић, а за област науке Милану Мирчићу. Добитник Награде града Београда „Светислав Стојановић” за појединца је Никола Валдевит, а за ватрогасну јединицу – Ватрогасно-спасилачка чета „Кошутњак”.

У областима „позоришно стваралаштво” и „херојско дело” није било предложених кандидата, а није додељена ни награда за област образовања.

Награде ће бити уручене на свечаности у Скупштини града у петак, 19. априла.