петак, 26. април 2024.

Признање „Звезда Београда 2023” Зоолошком врту града Београда

Директорка Канцеларије за младе Града Београда Милица Папић уручила је данас симболично признање „Звезда Београда 2023” Зоолошком врту града Београда. Признање је у име Зоолошког врта примио менаџер за односе са јавношћу Андреј Манојловић.

Зоолошки врт града Београда добија признање на предлог Канцеларије за младе Града Београда због успешне сарадње и реализације више посета и стручног вођења кроз Зоо-врт, у оквиру бесплатних програма и активности за младе, које спроводи Канцеларија за младе.

Канцеларија за младе Града Београда традиционално додељује од 2016. године признање „Звезда Београда”. У претходних пет година признања су добила 123 појединца, удружења, организације и институције.

Признања „Звезда Београда 2023” добиће 20 удружења, појединаца, институција и организација на предлог Канцеларије за младе, Секретаријата за здравство и Секретаријата за социјалну заштиту, чиме се потврђује одлучност Града Београда да давањем подршке оснажи удружења, институције и појединце на пројектима од значаја за Град Београд.

Ове године симболично признање „Звезда Београда 2023” Канцеларија за младе уручује приликом посета изабраним удружењима, организацијама, институцијама и појединцима. Жеља је да се сваком добитнику укаже поштовање и пружи адекватнији вид промоције пројекта и рада самог удружења, организације, институције и појединца, ради бољег упознавања са њиховим радом и добрим идејама које примењују на територији Београда. 

Канцеларија за младе Града Београда сваке године организује низ бесплатних активности и програма за младе Београда – путовања, лекарске прегледе, вебинаре, радионице, обуке, школе страних језика и информатичке курсеве. У програмима годишње учествује око 5.000 младих, узраста од 15 до 30 година, који тренутно живе, студирају, похађају средњу школу или раде на територији Београда.

Канцеларија за младе је у 2023. започела сарадњу са београдским установама које имају велики значај за наш град, његову културну сцену и развој, а све у циљу упознавања младих са историјским и културним наслеђем Београда, те афирмације што већег броја младих, узраста од 15 до 30 година, који тренутно живе, студирају, похађају средњу школу или раде на територији Београда. 

Истраживање које је спровео ЦЕСИД показује да културне праксе младих нису на задовољавајућем нивоу, те да постоји простор за унапређење по овом питању. У складу са Акционим планом за период од 2023. до 2025. Стратегије за младе у Републици Србији за период од 2023. до 2030. године, Канцеларија за младе жели да повећа доступност културног садржаја, унапреди квалитет културне потрошње младих и за младе, као и да оснажи младе за учешће у креирању културних активности.