петак, 26. април 2024.

Рекордни број учесника на предстојећем маратону у Београду

Све је спремно за старт 37. Комтрејд Београдског маратона. Најмасовнија спортска манифестација у Србији обориће и ове године рекорде, а уједно ће бити виђени и бројни новитети у организацији. Три главне трке су раздвојене. Маратонска трка почиње у 8 часова, полумаратон и штафетни полумаратон у 9.30, а трка на десет километара у 11 часова. Трка задовољства кренуће у 13 часова. Старт је традиционално код Цркве Светог Марка, а циљ је на Теразијама.

О свим сегментима организације, на конференцији за новинаре, одржаној у Скупштини Града Београда, говорили су Никола Пенић, градски секретар за спорт и омладину, Дарко Хабуш, директор Београдског маратона, Марко Кешељ, државни секретар у Министарству омладине и спорта, као и специјални гост Мајкл Ниши, први човек Чикашког маратона, једног од шест најпознатијих у свету.

Градски секретар за спорт и омладину Никола Пенић истакао је да је маратон најзначајнија спортска манифестација коју град има.

– Секретаријат за спорт и омладину издвојио је и ове године знатна средства за маратон. Дали смо пуну логистичку подршку за рекордних 15 хиљада учесника из преко 70 земаља. Свима желим много среће у организацији и верујем да ће маратон бити најбољи до сада у сваком погледу – рекао је Пенић. 

Дарко Хабуш је захвалио свима који су помогли у организацији. 

– Сваке године имамо много новитета. Захвални смо министру Зорану Гајићу и челнику Београда Александру Шапићу на великој подршци. Значајно је што су на тим позицијама људи који су остварили врхунске резултате у спорту. Само заједно можемо да подижемо стандарде. Желим да најавим да ће Београд бити кандидат за Европско првенство у уличном трчању 2027. године. Биће то сјајна увертира за „Експо, тако да после тога ни Београдски маратон, који ће се тада одржати 40. јубиларни пут, више неће бити исти догађај – навео је Хабуш. 

Све је већи број странаца који учествују у маратону.

– Преко три хиљаде такмичара из иностранства, показатељ је да смо пожељна спортско-туристичка манифестација. Стално напредујемо и то је веома важно. Учили смо од Чикашког маратона и то покушавамо да имплементирамо у свим аспектима. Позивам све наше суграђане да изађу на улице и подрже маратонце. Хвала свим партнерима који су схватили значај и потенцијал Београдског маратона – изјавио је Хабуш и потом детаљније говорио о овогодишњим новитетима. 

На стази ће бити 110 волонтера на електричним тротинетима, распоређених на 27 тачака, како би могли у најкраћем могућем року да приђу онима којима је помоћ потребна, а то време је сведено на мање од једног минута. Такође, организоване су и три пољске болнице. Обезбеђена је и софтверска подршка захваљујући којој ће се у сваком моменту знати густина тркача на стази, као и где се налазе возила. То ће омогућити да се тачно зна где се који тркач налази, како би улице могле сукцесивно да се отварају. 

– То је велико организационо унапређење Београдског маратона, а све у циљу да се омогући што је могуће боље кретање нашим суграђанима – констатовао је Хабуш.

Марко Кешељ је том приликом истакао да Влада Србије намерава да и даље подржава и организује велике спортске догађаје у нашој земљи.

– Београдски маратон има велику традицију. Поздрављам све учеснике и желим им да се лепо осећају и уживају у спектаклу – навео је он.

Београдски и Чикашки маратон су сестрински маратони од 2022. године и представљају наставак пријатељства између два града. Мајкл Ниши, директор Чикашког маратона, потенцирао је значај сарадње за развој маратона.

– За мене је ово невероватно искуство. Дочекали су ме пријатељи, наш однос је сјајан. Ми смо сестрински градови од 2005. године и Београдски маратон је један од наших партнера. Развили смо дух маратона, желимо и на глобалном и на градском нивоу да подигнемо овај спорт. Циљ је да уживају и такмичари и сви људи који су део овог јединственог догађаја – нагласио је Ниши.

Директни пренос Београдског маратона реализоваће ТВ Арена спорт са 35 камера и преко 120 људи. И овог пута маратон ће имати хуманитарни карактер, који ће се реализовати кроз пројекат „Хероји Београдског маратона”, а слањем СМС поруке са садржајем „хероји” на број 3023 биће донирана средства за помоћ особама са инвалидитетом.