понедељак, 22. април 2024.

Пројекат „Не коси још лоло” у циљу одржавања зелених површина

Симболично, на Дан планете Земље, у Београду започиње пилот-пројекат „Не коси још лоло”. Овим пројектом, по угледу на светске метрополе, биће примењен другачији начин кошења и одржавања зелених површина у градовима, саопштено је из Јавног комуналног предузећа „Зеленило – Београд”.

Иницијативу је покренуо „Bee Center”, пчеларски центар из београдских „Силоса”, а пројекат се реализује у сарадњи са „Зеленилом ”, уз подршку Амбасаде Краљевине Холандије у Београду, земље која на овом пољу предњачи. 

Идеја је да се свим пчелама, лептирима, бумбарима и осталим опрашивачима који живе код нас пружи већи приступ храни и станишту. Делови зелених површина у граду који се не користе директно за рекреацију становништва или из неког другог разлога морају да остану монокултурни и кратко кошени, чиме се прелази на нов начин одржавања. Пилот пројекат подразумева различите приступе кошењу тих парцела. 

У Академском парку ће бити посејано медоносно биље које ће се косити мозаично, што значи да се при сваком кошењу оставља део травњака непокошеним, како би цвеће постигло свој пун циклус, а пчеле и други опрашивачи имали извор хране и своје станиште. Другачији приступ имаће меке локације по ободу града где ће се косити периодично, и то после маја и после септембра. Током ове године, свега неколико локација са ограниченим простором ће прећи на нов модел кошења, како би се тестирао нови приступ у одржавању.

Важно је напоменути да се због овога неће повећати број комараца и крпеља, а очекиване предности пројекта „Не коси још лоло” су разне. Истраживања рађена у неким светским градовима показала су да се број запрашивача повећао на местима где трава није била често кошена, те да су цвеће и виша трава боље апсорбовали топлоту и влагу, чиме је смањен и утицај топлотних џепова у њиховој близини. Пчелари из „BeeCenter”-а пратиће заједно са стручњацима Биолошког факултета у Београду промене у броју опрашивача на тим местима, како би на крају пројекта имали конкретне стратегије за наставак и унапређивање кошења у Београду, што ће бити и препорука за друге градове.

Пројекат започиње у четвртак од 10 часова у Академском парку, где ће се од 10 часова одржати радионица за све заинтересоване комшије и медије, а онда ће уследити сејање медоносних биљака са децом из староградског вртића.

Овакво кошење је већ заступљено у већим европским градовима. Партнер у пројекту је Амбасада Краљевине Холандије, која помаже Београду и Србији да лакше и боље примени добру праксу која је одавно усвојена и са успехом тестирана у Холандији, наводи се у саопштењу.