уторак, 23. април 2024.

Одржан помен радницима РТС-а убијеним у НАТО бомбардовању 1999. године

Градска секретарка за културу Наташа Михаиловић Вацић положила је ноћас у име Града Београда цвеће на споменик „Зашто?” у Ташмајданском парку и одала пошту страдалим радницима РТС-а у НАТО бомбардовању 1999. године.

Пре 25 година, НАТО је бомбардовао зграду РТС-а и убио шеснаесторо радника. У два сата и шест минута одржан је помен страдалима.

Зграда РТС-а бомбардована је током емитовања вести у два сата и шест минута после поноћи, 23. априла 1999. године. Први пут у историји ратовања је погођена једна медијска кућа, која је претходно проглашена за легитимни војни циљ. Тада је на својим радним местима погинуло 16 радника РТС-а.
Живот су изгубили: Јелица Мунитлак – шминкерка, Ксенија Банковић – видео-миксер, Дарко Стоименовски – техничар у размени, Небојша Стојановић – техничар мастера, Драгорад Драгојевић – радник обезбеђења, Драган Тасић – електричар, Александар Делетић – дизајнер програма, Славиша Стевановић – техничар у размени, Синиша Медић – дизајнер програма, Иван Стукало – техничар у размени, Дејан Марковић – радник обезбеђења, Милан Јоксимовић – радник обезбеђења, Бранислав Јовановић – техничар мастера, Слободан Јонтић – монтер, Милован Јанковић – прецизни механичар и Томислав Митровић – режисер програма.

Минутом ћутања одата је пошта убијенима, а окупљенима се у име породица жртава обратио Мирослав Медић, брат страдалог Синише Медића.

– Двадесет пет година се окупљамо овде да се сетимо страшног злочина који је починио НАТО, одлучивши да први пут у историји ратовања бомбардује једну медијску кућу смештену у густо насељеном делу града. Без икаквог јасног упозорења запосленима, гађали су зграду Радио-телевизије Србије, не водећи ниједног тренутка рачуна о могућем броју цивилних жртава. Добро су знали да је у овој згради тих ноћи увек било између 150 и 160 људи који су само обављали свој свакодневни посао, нервозно ишчекујући јутро да се врате својим породицама – рекао је Медић.

Испред споменика „Зашто?” у 2.06 и ове године окупили су се чланови породица погинулих радника, колеге и пријатељи, министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Никола Селаковић, представник Министарства информисања и телекомуникација Дејан Стојановић, представник Министарства културе Младен Весковић, представници РТС-а, Општине Палилула, новинарских удружења и синдиката.