уторак, 12. новембар 2019.

Весић: Од 1. децембра достављање робе са јавних површина од 20 часова увече до седам ујутру

Достављање робе са јавних површина од 1. децембра могуће је само од 20 часова увече до седам ујутру, а онај ко то не буде поштовао, платиће казну, најавио је заменик градоначелника Горан Весић за РТС. 

– Више неће бити могућа достава између девет ујутро и 14 часова по подне, јер су се на тај начин стварале велике гужве у граду. Ова одлука односи се само на доставу са јавних површина, саобраћајница и тротоара. Они ресторани који имају своје паркинге и дворишта могу да достављају робу када год желе. Грађани су сведоци да због паркираног доставног возила стоји трамвај или аутобус, што не може више да се дозволи. Ми не можемо да допустимо да се због тога читаве траке заустављају. То је пракса свуда у свету и нема разлога да не буде тако и у Београду – истакао је Весић.

Он је додао да је једна од тачака на дневном реду градског парламента и одлука везана за инвестиционо улагање у зграде.

– Подсећам да је Град Београд до сада уредио више од 500 фасада, а реч је о фасадама које су под заштитом државе. Постоји велики број фасада које нису под заштитом и у које деценијама није улагано. По закону, оне припадају грађанима. Ми смо у последње две године тражили начин како да обезбедимо да држава може да финансира део трошкова сређивања ових фасада. Прво је измењен Закон о становању, где смо увели јавни интерес у одржавању фасада и лифтова, а онда смо изменама и допунама Закона о главном граду и новим статутом града обезбедили да ми можемо да финансирамо део трошкова. Ова одлука која је пред одборницима омогућиће граду и општинама да финансирају део трошкова и зато позивам стамбене заједнице да разговарају са општинама, како бисмо заједнички уређивали фасаде – рекао је Весић.