уторак, 12. новембар 2019.

Весић: Донете одлуке важне за бољи живот грађана

Одборници Скупштине града усвојили су и Одлуку о бесповратном суфинансирању активности на инвестиционом одружавању и унапређењу својстава зграда и Одлуку о радном времену угоститељских објеката на територији Београда.

Заменик градоначелника Београда Горан Весић истакао је да је донето неколико важних одлука које су значајне за бољи живот грађана, између којих је и Одлука о уређењу фасада стамбених зграда, за коју је рекао да је „круна” скоро двогодишњег рада.

– Фасаде стамбених зграда су у власништву станара и то је доводило локалну самоуправу до проблема да није могла да уложи средства из буџета. Зато смо 2016. године приликом доношења новог закона о становању инсистирали да се уведе јавни интерес када је реч о лифтовимаа, фасадама и крововима. У последњих пет година смо уложили новац у 500 фасада зграда које су под заштитом Завода за заштиту споменика културе. Овом одлуком сада можемо да са станарима уређујемо и фасаде стамбених зграда које нису под заштитом – рекао је Весић и додао да ће Град Београд и општине моћи да помогну и до 90 одсто средстава.

Да би се донела ова одлука, подсетио је Весић, потребно је било да се донесе нови закон о Граду Београду, што је и учињено овог лета.

– Новим статутом смо дошли до ове одлуке да уређујемо заједно фасаде. Сигуран сам да ћемо у току следеће године уредити неколико хиљада фасада и ово је био једини начин да се укључимо у то. Многи желе да се укључе у уређење фасада, али немају довољно новца, те је било неопходно наћи начин да се то реши. Ова одлука и нове фасаде допринеће да зграде буду лепше, да се подигну цене станова, побољша енергетска ефикасност и смање рачуни за енергију – навео је заменик градоначелника. 

Према његовим речима, када се погледају уређене фасаде у Карађорђевој и другим улицама, потпуно је другачија слика града. Он је додао да постоје читави блокови широм града где су фасаде у веома лошем стању и да због тога град изгледа ружно.

У оквиру ове одлуке усвојен је и нови кућни ред у зградама на основу Закона о становању.

Горан Весић је рекао да је иницијативу за Одлуку о радном времену угоститељских објеката поднела Општина Врачар и да се односи на забрану емитовања музике у угоститељским објектима у ширини од 50 метара ваздушне линије од стамбене зграде. 

Он је рекао да ово није целовито решење, а да би оно то постало, потребна је измена Закона о буци, на којој се тренутно ради. 

– Сада ће сваки комунални милиционер и инспектор имати мерач буке, те ће на лицу места бити писане казне сваком ко буде емитовао музику која је гласнија од дозвољеног, односно објекти ће бити затварани уколико се буде то понављало неколико пута. Истовремено, на Машинском и Грађевинском факултету биће утврђени грађевински стандарди за заштиту буке – навео је он и додао да се тренутно ради и на решавању проблема паре и мириса из угоститељских објеката.

Одборници су усвојили и Одлуку о комуналној милицији која се доноси на основу измене Закона о комуналној милицији. Према речима в. д. секретара за послове комуналне милиције Ивана Дивца, ово је само један у низу корака које Град Београд предузима како би од комуналне милиције направили службу која ће бити понос града и његових грађана. 

Он је посебно нагласио сарадњу са ЈКП „Паркинг сервис” и инспекцијским органима града.

На данашњој седници усвојена је и Друга измена и допуна Програма уређивања и доделе грађевинског земљишта за 2019. годину.