уторак, 3. децембар 2019.

Радојичић: Сви заједно ка зеленијем и здравијем граду

Градоначелник Београда проф. др Зоран Радојичић одржао је данас округли сто поводом израде aкциoног плaна зa зeлeни грaд (GCAP) и aкциoног плaна зa oдрживe извoрe eнeргиje и климу (SECAP), на чему је рад заједно са Европском банком за обнову и развој отпочео прошлог октобра и који би требало да буду усвојени у другој половини следеће године.

Како је прецизирао Радојичић, ова два акциона плана веома су важна за Београд, оцењујући да рад на њима напредује, те да су у израду укључени представници кључних грaдских и рeпубличких институциja, цивилнoг сeктoрa, кao и пaртнeри у oвoм прojeкту – EБРД.

– Уколико желимо да постигнемо циљ, а то је да Београд буде „зелени” и „здравији” град, као и еколошки бољи за све грађане, морамо сви заједно да радимо на томе. Због тога је данашњи састанак веома важан, јер је окупио све факторе који морају да се усагласе око заједничког циља и да делују у истом правцу да би га постигли. Крајња настојања јесу да Београђани имају бољи квалитет живота и боље еколошке услове живота, за шта нам је потребна сарадња сваког грађанина – навео је Радојичић.

Први човек Београда је прецизирао да је најважније дефинисати правце развоја града када је реч о екологији и енергетској ефикасности, у складу са климатским променама.

– Очекујемо да ускоро имамо зацртане шире пројекте, како бисмо надаље по приоритетима радили на дефинисању јасних акција и примени планираног. Посредством ЕБРД-а, Београд је у „мрежи зелених градова”, а кандидатуром за „Зелену престоницу 2022.” упоредо дајемо допринос остваривању тога. Иако делује да је реч о паралелним причама, у крајњој инстанци оне значе да Београђани живе у здравијем граду – истакао је Радојичић.

Директорка ЕБРД-а за Западни Балкан Жужана Харгитај нагласила је да је данас и званично почела јавна расправа са цивилним друштвом и невладиним организацијама о приоритету за град.

– Стратешки план мора да буде амбициозан, али мора и да се имплементира. То значи да мора да буде приуштив и прилагођен граду, али и да има потпору грађана Београда. Након усвајања у Скупштини Града Београда, Савет ЕБРД-а финансијски ће помоћи имплементацију акционих планова – рекла је Жужана Харгитај.

Она је поручила градоначелнику да може да рачуна на ЕБРД, као што су и у протеклих петнаест година били уз Град Београд.