уторак, 3. децембар 2019.

Никодијевић: Примарна здравствена заштита доступна свим грађанима Београда

Председник Скупштине града Никола Никодијевић обишао је данас, заједно са чланом Градског већа Слободаном Шолевићем и в.д директорa Дома здравља „Др Сима Милошевић” др Ненадом Бјелицом, недавно обновљену Здравствену станицу „Умка”.

На овој здравственој станици замењен је комплетан кровни покривач, обављени су и други инвестициони радови, уведене службе физијатра и обновљена служба педијатрије у обе смене.

Никола Никодијевић је подсетио да је ова здравствена станица само један од примера како се унапређује примарна здравствена заштита на територији града.

– Наша политика је јасна: примарна здравствена заштита мора бити ефикасна и доступна свим грађанима Београда. Београђане не делимо на људе прве и друге категорије, већ сви, где год живели, било у центру или на периферији, морају имати исте услове здравствене заштите. Ми смо ову здравствену станицу обишли пре неколико месеци, када смо се уверили у тадашње лоше стање крова, што је знатно утицало на рад здравствених радника. У међувремену, кров је обновљен и данас 8.200 људи, колико их има картон у овој институцији, може да оствари своје потребе за квалитетном здравственом заштитом. Уведена је и опрема за нову службу физијатрије, која није постојала последњих десет година, а врло брзо овде ће бити и два педијатра, који ће радити у обе смене. Тако смо постигли да већина пацијената може све своје потребе да задовољи овде, уместо да иду у друге објекте овог дома здравља, који су понекад веома далеко за оне који су у стању здравствене потребе – истакао је Никодијевић.

Он је нагласио да грађане не треба да занима у чијој су надлежности објекти здравствене заштите, већ је важно да у њих заједнички улажу општина, град и република, како би се корисницима омогућила што квалитетнија здравствена заштита.

– Следеће године радићемо још четири здравствене станице, у Обренову, Борчи, Младеновцу и Гроцкој, а настављамо и да адаптирамо постојеће здравствене станице и домове здравља. У Сремчици смо тако обновили здравствену станицу, ускоро почиње обнова и у Железнику, а за Дом здравља „Др Сима Милошевић” град је ове године уложио укупно 22,5 милиона динара. Наставићемо да улажемо и даље, а драго ми је да суграђане из Умке можемо да обрадујемо и новим санитетским возилом, које је веома значајно за тако велику и географски разруђену општину, нарочито у зимским месецима када треба доћи до слабије покретних пацијената. Ниво здравствене заштите у Београду је све бољи и наравно да посла има још, али много је боље него што је то било пре пет година, о чему нам сведоче и грађани са којима на ту тему често разговарамо – казао је Никодијевић.

Др Ненад Бјелица, вршилац дужности директора Дома здравља „Др Сима Милошевић”, подсетио је да је постављање новог крова био предуслов са све радове који су након тога уследили на инвестиционом одржавању.

– Поред неопходних радова, успели смо и да кадровски унапредимо рад установе у Умки обновом службе физијатрије и још једним специјалистом педијатрије. Ту је и ново теренско возило које ће омогућити лакши и бржи приступ пацијентима и морам да нагласим да је Град Београд наш најпоузданији савезник. Здравље је интерес друштва број један, то Град Београд веома добро разуме и могу да се похвалим чињеницом да амбуланте у Великој Моштаници, Остружници, Рушњу и Сремчици изгледају подједнако добро као и оне у центру града. Наставићемо да радимо на унапређењу здравствене заштите, како би она била још квалитетнија и доступнија нашим суграђанима – казао је др Ненад Бјелица.