среда, 11. децембар 2019.

Весић: Од 15. децембра уводи се нова линија БГ воза до Лазаревца и Барајева

Заменик градоначелника Београда Горан Весић најавио је, гостујући у јутарњем програму РТС-а, да Град Београд и „Србијавоз” од 15. децембра уводе две нове линије БГ воза које ће повезати центар Београда, Барајево и Лазаревац. 

– Испуњавамо обећање дато грађанима Лазревца и Барајева да ће градском железницом бити повезани са центром Београда. Од недеље, 15. децембра, уводе се две нове линије БГ воза и то на две релације, линија Лазаревац–Овча–Лазаревац, на којој је радним данима планирано шест полазака у оба смера (3+3) на дан, а викендом и државним празницима укупно четири поласка у оба смера (2+2). Линија Лазаревац–Ресник–Лазаревац имаће укупно шест полазака у оба смера (3+3) на дан, а у дане викенда и државног празника укупно четири поласка у оба смера (2+2) на дан – рекао је Горан Весић.

Према његовим речима, грађани ће БГ возом од центра Лазаревца до Вуковог споменика путовати 63 минута, док данас аутобусом путују најмање 80 минута.

Станице и стајалишта БГ воза на линији Лазаревац–Овча–Лазаревац су: „Лазаревац”, „Вреоци”, „Степојевац”, „Лесковац Колубарски”, „Барајево центар”,  „Бела река”,  „Ресник”, „Кијево Кнежевац”, „Раковица”, „Београд  центар”,  „Карађорђев парк”,  „Вуков споменик”,  „Панчевачки мост”, „Крњача мост”, „Крњача”, „Себеш” и „Овча”. 

Радним данима планирани су поласци из Лазаревца у: 6.08, 7.49, 11.08, 14.00, 16.50 и 18.40 часова, док су поласци ка Лазаревцу планирани у: 4.47, 6.30, 7.50, 12.30, 14.50 и 17.40 часова.

Весић је најавио да ће истовремено са успостављањем нове линије БГ воза у Лазаревцу бити уведена и пробна кружнa аутобускa линијa, која ће повезивати железничку са аутобуском станицом и чији ће ред вожње бити усклађен са поласцима и доласцима БГ воза, с обзиром на то да је удаљеност између ових станица око 2,5 километара.

– Град Београд на пројекту проширења капацитета БГ воза ради заједно са „Железницама Србије” и Министарством грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре скоро годину дана. Обезбедили смо новац у буџету града за проширења линија БГ воза како би становници Лазаревца и Барајева добили још једну брзу и комфорну везу са градом. Тако смо 1. септембра ове године новом линијом Бг воза повезали Младеновац, а посредно и Сопот преко Ђуринаца са центром Београда и омогућили и грађанима ових општина квалитетну везу са градом – закључио је Весић.