среда, 11. децембар 2019.

Весић: Београд у 2020. години креће у решавање деценијских проблема

Заменик градоначелника Горан Весић обратио се у Дому Народне скупштине учесницима конференције „Економист: Свет у 2020. години” и поручио да се Београд убрзано развија и решава проблеме који нису решавани деценијама, па и вековима. 

Он је подсетио да је Београд локална самоуправа која чини 40 одсто бруто домаћег производа Србије, кao и дa имa вeћи буџeт oд Рeпубликe Српскe и Црнe Гoрe, тe дa je Београд и пo територији вeћи oд нeких зeмaљa ЕУ. 

Гoвoрeћи o кoнфeрeнциjи, Вeсић je истакао дa je она вaжнa зато што oмoгућaвa дa сe рaзумe у кoм прaвцу сe крeћe свeт, штa ћe сe дeшaвaти сa EУ нaкoн „Брeгзитa”, кaкo ћe jaчaти Кинa, кaкo дa сe бoљe рaзумe бизнис зajeдницa. Он је додао и дa мaлe зeмљe пoпут Србиje мoрajу дa сaзнajу трeнутнo стaњe у свeту и пoкушajу дa прoнaђу свoje мeстo.

– Београд наредне године очекује неколико изазова који деценијама, па и вековима нису решавани. Прва ствар је решавање саобраћајне инфраструктуре, јер Београд више не може да функционише без метроа, који почиње да се гради 2020. године. Вредност пројекта је око четири милијарде евра, с мрежом од 42 километра за прве две линије. Истовремено се ради на проширењу градске железнице – Бг воза. Већ од недеље крећу линије ка Лазаревцу и Барајеву, што за становнике тих делова престонице значи поузданост превоза и повезивање свих делова града у један систем. Такође нас очекује и ширење трамвајске мреже за више од 40 километара, и тада можемо да причамо о екологији и одрживом развоју – указао је Весић и најавио три нове линије електроаутобуса.

Други велики изазов за Београд је, према његовим речима, прерада отпадних вода, као и чињеница да око 30 одсто грађана нема канализацију. Подсетивши да сва постојећа канализација без икакве прераде иде директно у београдске реке, нагласио је да је то злочин према сопственим рекама и природи.

– Крећемо са изградњом фабрике за прераду отпаднох вода „Велико село”. Уговор је потписан и вредност прве фазе је 285 милиона евра. Фабрика ће обухватити милион и по становника престонице и очекује се изградња још четири мање фабрике, чија је вредност између 10 и 20 милиона евра. Циљ је да Националним инвестиционим планом у наредних 10 година обезбедимо да ниједно домаћинство у Београду не буде без канализације – најавио је Весић.

Он је додао да је стуб развоја Београда у сектору услуга и туризма, подсетивши да се главни град Србије приближава милијарди евра зарађених из те области.

– Ове године поново ћемо имати пораст броја туриста већи од 10 одсто. Посебно нас радује пораст броја туриста из Кине, Турске и Немачке, али развијаћемо се и у креативној индустрији, стартап пројектима и иновацијама. Креће изградња великог технолошког центра у Борчи, али и изградња сличног комплекса у Старој шећерани, као и на простору бивше термоцентрале на Дорћолу – најавио је заменик градоначелника.

Такође је указао да Београд има 250.000 хектара обрадивих површина, да се тренутно обрађује око 150.000 хектара и да после Војводине представља други пољопривредни регион у Србији. Ове године смо определили скоро 350 милиона динара за развој пољопривреде, док је тај износ пре само шест година био свега 12 милиона динара, подвукао је Весић.

Он је за 2020. годину најавио отварање представништва Града Београда у Бриселу, с циљем, како је истакао, да се буде на месту где се доносе важне политичке одлуке и добијају средства за развој.

На конференцији су учествовали шеф Делегације ЕУ у Србији Сем Фабрици, министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић, министар без порфеља задужен за технолошки развој Ненад Поповић, потпредседник Народне скупштине Владимир Маринковић и директорка Канцеларије за људска и мањинска права у Влади Србије Сузана Пауновић.