четвртак, 12. децембар 2019.

Весић: Тврђава Гардош поново у функцији туризма и образовања

Заменик градоначелника Горан Весић обишао је данас бедеме средњовековне тврђаве Гардош у Земуну, који су реконструисани и рестаурирани средствима Републике Србије и Града Београда, а вредност радова износи 34 милиона динара. 

– Ово је један од пројеката који показује како се Београд мења када радимо заједно. Средства су обезбедили Министарство правде и Министарство туризма, трговине и телекомуникација са по 12 милиона динара и Град Београд са десет милиона динара. Историјски објекти у Београду, као што је ова тврђава, важни су за развој туризма не само Београда већ и Републике Србије, те стога заједно и радимо на њиховом обнављању – рекао је Весић и додао да је урађена и рестаурација све четири куле, коју је радио Завод за заштиту споменика културе.

Он је прецизирао да је Град Београд пре тога, у оквиру програма „Да се ради и гради по твом”, рестаурирао велико степениште којим се долази на кулу, те да је у току и постављање декоративне расвете.  

– Кренућемо у израду пројекта рестаурације Миленијумске куле, а тренутно Завод за заштиту споменика културе завршава пројекат ограде гробља, које је само по себи историјски споменик и представља део овог заштићеног језгра. Поред тога, и околне улице се полако рестаурирају и на тај начин наш драгуљ Гардош сада враћа своју функцију, која није само туризам већ и образовање, како би се младе генерације упознале са историјом нашег града – нагласио је заменик градоначелника.

Весић је истакао да су бедеми ове средњовековне тврђаве, која потиче из XV века, први пут рестаурирани на прави начин од када је саграђена. Такође, захвалио је општини и грађанима Земуна на иницијативи и поновио да се заједничким радом општине, републике и Града Београда наш град мења и развија, али и да се тако обнавља његово културно наслеђе.

Директорка Завода за заштиту споменика културе Града Београда Оливера Вучковић рекла је да Гардош представља велики туристички потенцијал Београда и Србије, али да је Земунска тврђава, пре свега, споменик културе. 

– Гардош је један од првих споменика културе, који је утврђен као такав још 1946. године. Од тада до данас, на Земунској тврђави није урађено ништа, што довољно говори колико је ово велики подухват. Завод за заштиту споменика културе Града Београда је 2016. године урадио пројекат и данас можемо да будемо поносни јер је овако важан споменик културе у потпуности сачуван за будуће генерације – рекла је Оливера Вучковић. 

Председник општине Земун Дејан Матић казао је да је акценат на равномерном развоју у политици ове општине, што се подудара са приоритетима и града и ресорних министарстава. Он је у име грађана Земуна изразио велику захвалност свим учесницима у пројекту, најављујући да ће се наставити и са санацијом свих улица које воде ка Гардошу, што је, како је истакао, задатак за следећу годину.

Државни секретар Мирко Чикириз је истакао да Министарство правде већ четврту годину заредом одваја велика средства, пре свега, за објекте из области културе, просвете, здравства, али и објекте који су у непосредној вези са хуманитарним организацијама. 

– Свесни смо значаја Гардоша, не само за општину Земун већ и за читаву Србију. У овом пројекту имамо партнерски однос са Градом Београдом, али и Министарством трговине, туризма и телекомуникација. За ове четири године смо из средстава која долазе из опортунитета, односно одлагања кривичног гоњења, финансирали 450 пројеката од великог значаја за поменуте области, а укупно је издвојено 1,6 милијарди динара – рекао је Чикириз. 

Мирослав Кнежевић, државни секретар у Министарству трговине, туризма и телекомуникација, навео је да је све оно што је урађено на Гардошу још један пример одличне сарадње Владе Србије, Града Београда и Општинске управе Земуна. Он је навео да је културно наслеђе дефинисано као једно од једанаест туристичких производа од посебног значаја, у чему посебну улогу има главни град. Кнежевић је прецизирао да је министарство определило конкретно за овај пројекат дванаест милиона динара и изразио очекивање да ће, уз будући пристан у близини, ово место постати привлачно за још већи број страних гостију.